środa, 11 września 2013

Pasta do chleba z fasoli i patisonów


Patisony...dostałam w prezencie od przyjaciółki, z maminej działki...takie właśnie prezenty cieszą najbardziej :)
Z jednych zrobiłam pyszną zupę, a część wykorzystałam w połączeniu z białą fasolą do zrobienia pasty do chleba.
Cudownie słodkie, mięsiste, niewiele pestek w środku, skórka delikatna, a jak skosztowałam na surowo, wcale nie miałam ochoty dodawać ich do pasty, tylko zjeść całe, na surowo...





Do tego wszystkiego kiedy rozłożyłam fioletowy podkład do zdjęć, honorowe miejsce zajęła oczywiście Marta...tam, gdzie słonko i jedzenie nasz kot jest pierwszy :)









A pasta wyszła szybki i pysznie...
  1. oliwa rozgrzana na patelni - Z
  2. czerwona cebulka pokrojona w kosteczkę została przyrumieniona - Z
  3. dwa małe kabaczki wrzuciłam do tego - Z
  4. szczypta pieprzu czarnego - M
  5. sosu sojowego dwie łyżki, szczypta soli i szklanka białej, drobnej fasoli - W
  6. Poddusić wszystko chwilkę, przełożyć do pojemnika i zblendować
  7. Dodać natkę pietruszki - D
  8. Szczyptę kurkumy - O
  9. Odrobinę czarnego sezamu - Z
  10. Czarnej gorczycy garść - M
Smakować ile się da, pasta jest bardzo łagodna...polana jeszcze olejem z pestek dyni smakuje wyśmienicie :) smacznego...






Zerknij też na ...
CUDowne warsztaty i jego skutki... Pasta z ciecierzycy, ziemniaków i pieczonej marchewki Pasta z pieczonej cukinii, czosnku i kaszy jaglanej

poniedziałek, 9 września 2013

Gulasz kolorowy z białą fasolą

 Namoczyłam fasolę...białą, małą, zastanawiałam się, co z nią począć...dziś zrobię z niej pastę do chleba, a wczoraj zrobiłam kolorowy gulasz.
Zakupiliśmy patelnie...dwie sztuki, Berghoff, i jestem wniebowzięta...dawno nie byłam tak zaskoczona...i jedno już teraz wiem i będę powtarzać, dobry nóż w kuchni, deska i garnki to podstawa, która może zachęcić tego, kto kuchnię omija szerokim łukiem...
  1. Fasolę ugotowałam do miękkości, koło 40 minut
  2. Na cudownej patlelni rozgrzałam olej z pestek winogron i wrzuciłam garść słonecznika (Z), dorzuciłam 4 ziemniaczki pokrojone w pół i na plasterki (Z), cebulę czerwoną pokrojoną w plastry (M), dwie papryki  zieloną i pomarańczową (Z), pomidory lima 3 sztuki (Z) poddusiłam wszystko około 13 minut.
  3. Opruszyłam czarnym pieprzem i kolendrą (M)
  4. Wlałam dwie łyżki sosu sojowego i sól do smaku (W)
  5. Całość posypałam solidnie natką pietruszki (D)
Do tego zrobiłam pyszną kaszę jęczmienną pęczak wg tego sposobu:
  1. Dwie i pół szklanki wrzątku (O)
  2. Dwie łyżki maku (Z)
  3. Szklanka kaszy (M)
  4. Sól wg uznania(W)
  5. Odrobina soku z cytryny (D)
  6. Kurkuma i płatków drożdżowych dwie kopiaste łyżki (O)
  7. Kaszę pogotuj koło 20 minut i zostaw do odstania się pod kocem...jest genialnie sypka wtedy 
















Ech...pysznie wyszło :)









Zerknij też na ...

Z miłością i biszkoptem

Przepis idealny dopracowany ... i pewnie wciąż coś będę z niego robić...bo zdrowo, pysznie i blacha ciasta zniknęła w mgnieniu oka...a całość zajmuje nie więcej, niż 15 minut.


  1. Najpierw wlałam do szklanki mleka migdałowego łyżkę octu i zostawiłam na cały czas przygotowywania suchych składników.
  2. W młynku zmieliłam pół szklanki brązowego cukru, wysypałam do miski i połączyłam z 6 łyżkami oleju z pestek winogron - Z
  3. Dodałam szczyptę cynamonu - M
  4. A w międzyczasie przygotowałam suche składniki : 1,5 szklanki mąki orkiszowej (D) połączyłam ze szczyptą kurkumy (O), następnie wsypałam pół szklanki mąki z kasztanów jadalnych (Z) łyżkę inuliny (Z) i proszku zastępującego jajka dla wegan , szczyptę cynamonu (M), pół łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia (W)
  5. Do cukru z cynamonem dosypywałam naprzemiennie suche składniki i mleko z octem, aż do całkowitego połączenia się wszystkiego. 
  6. Na blaszkę małą wyłożoną papierem do piekarnika na 40 minut 180 stopni góra i dół.
  7. Udekorować malinami lub innymi owocami...ech, pyszności...







Zerknij też na ...

czwartek, 5 września 2013

Zapiekanka z kaszy jaglanej i tempeh na wierzchu

Temeh i kasza jaglana są chyba doskonałym połączeniem.
Do tego płatki drożdżowe w sosie...i warzywa...jednym słowem pyszny obiad i samo zdrowie.
Tempeh wciąż i nieustannie pozostaje w temacie moich ochów i achów...i nie wiem, czy kiedykolwiek będę w stanie nie zachwycać się nad tą całą gamą wartości, jakie w sobie kryje.
A póki co wciąż kombinuję gdzie i w czym doskonale się komponuje i powiem, że to połączenie bardzo mi odpowiada.
Tempeh należy przygotować w zalewie oliwa i zioła z czosnkiemi solą  i tym, co Wam akurat będzie pasowało na noc...wymacerować nałożyć na wierzch kaszy przed pieczeniem


  1. Kaszę jaglaną 1,5 kubka ugotowałam w 3 kubkach wrzątku - Z
  2. Podczas gotowania wrzuciłam do garnka 2 ząbki czosnku, pieprz czarny i czarnuszkę - M
  3. Szczyptę soli - W
  4. Po ugotowaniu zmiksowałam to dość szybko i jeszcze ciepłe nałożyłam na brytfankę posmarowaną oliwą i opruszoną bułką tartą i wstawiłam do piekarnika na 30 minut na termoobieg. Kaszę dobrze ułożyć w taki sposób, aby ciasto jaglane miało brzegi.
  5. Nawkładać na już upieczoną kaszę pokrojonego w kawałki kabaczka, paprykę i kalafior.
  6. W międzyczasie pieczenia spodu zrobić sos...pół kubka świeżo-ugotowanej kaszy jaglanej połączyć z 3/4 kubka mleka roślinnego - Z
  7. Opruszyć pieprzem- M
  8. Dodać sól do smaku - W
  9. Kilka kropli soku z cytryny - D
  10. Płatków drożdżowych do woli...smakujcie ile chcecie.
  11. Zmiksowany sos wylać na warzywa
  12. A na wierzch ułożyć pokrojony i wymacerowany  tempeh, zapiec jeszcze 30 minut w temp. 180 stopni.
Smacznie wygląda...i zniknęła w mig...co ja oczywiście bardzo lubię :)



Zerknij też na ...
Racuszki wieloziarniste z truskawkami Kotllety warzywne z ciecierzycą i sos ze śmietany słonecznikowej Delikatne kotleciki zimniaczaono-pieczarkowe

środa, 4 września 2013

Jesienna zupa krem a kalafiora z kuminem i czarną gorczycą

Jesień idzie...to widać po ofiarowanej mi wczoraj dyni przez koleżankę...i mój organizm chyba też ją czuje, skoro podsypuje mi do zupy kumin i czarną gorczycę. Kiedy czuję te dwie przyprawy w mojej duszy zaczynają pojawiać się Indie...takie już mam skojarzenia po wyczuciu nawet najmniejszej ilości kuminu w potrawie, a ja sobie go do zupy nie żałowałam.

  1. Przygotowałam pokrojone w kostkę ziemniaki, seler, marchew - Z
  2. Zagotowałam wodę w garnku - O
  3. Wrzuciłam warzywa na 15 minut do gotowania, po tym czasie wrzuciłam kalafior na kolejne jeszcze wspólne gotowanie się 10 minut - Z
  4. Opruszyłam pieprzem zupę - M
  5. Dodałam szczyptę soli - W i wyłączyłam garnek

W międzyczasie w drugim, mniejszym garnku zagotowałam wrzątek, a następnie dorzuciłam do niego:
  1. Garść słonecznika - Z
  2. Kubek kaszy jęczmiennej pęczak - M
  3. Szczyptę pieprzu, cebulkę czerwoną, łyżkę cuminu i czarnej gorczycy, sporą część czubrycy zielonej- M
  4. Sos sojowy i sól - W
Kiedy kasza ładnie się ugotowała, połączyłam zawartość obu garnków, dorzuciłam garść świeżego oregano, posypałam kurkumą, dodałam ciut oleju kokosowego i zjadłam marząc o Indiach...



Zerknij też na ...
Zupa dyniowa z cukrem kokosowym i śmietaną migdałową Zupa szczawiowakaszą jaglaną Łagodna zupa krem z marchewki i pasztet z grochu

poniedziałek, 2 września 2013

Pulpety jaglane

Na to wychodzi, że coraz bardziej specjalizuję się w przemycaniu kaszy jaglanej :)
To mnie cieszy, bo jakoś za jej neutralnym smakiem nie przepadam, a wyczarowuję z niej naprawdę pyszne dania obiadowe i desery.
Wiem, że ma ogromne cudowne właściwości, dlatego staram się, aby w naszej kuchni było jej jak najwięcej, na słodko, na słono, na ostro...
  1. Wczoraj na szybko ugotowałam kaszę w proporcji 1/2 przez 15 minut - szklankę kaszy z łyżką siemienia lnianego
  2. Opruszyłam podczas gotowania czarnym pieprzem, asafetidą - M
  3. Dodałam łyżkę soli - W
I ugotowaną w jednej chwili zblendowałam i jeszcze ciepłą formowałam w postać małych pulpetowych kuleczek.  Musicie uważać, żeby nie przetrzymać kaszy zbyt długo tak w garnku, bo złapie twardość i nie będzie się nadawała do sklejania. 
Sklejać dłońmi uprzednio namoczonymi w zimnej wodzie, pulpety odłożyć, a następnie dodać je do sosu:

  1. Na patelni zeszklić czerwoną cebulkę - Z
  2. Dodać pokrojoną marchew, cukinię, paprykę czerwoną i kilka pieczarek - Z
  3. Opruszyć pieprzem - M
  4. Dodać sos sojowy i sól - W
  5. Zmiksować na masę gładką, ale fajnie, jak widać resztki kolorowej papryki, marchewki czy cukinii :)
  6. Dodać pulpety - W
  7. Połączyć ze świeżym oregano, natka pietruszki i bazylią - D
  8. Opruszyć kurkumą - O
I smakować do woli...




Zerknij też na ...
Zapiekanka jaglana w drugiej wersji Chlebki z białą soczewicą i kaszą jaglaną Wegański smalec

niedziela, 1 września 2013

Wegański biszkopt z malinami i masą jaglaną

Leniwe, niedzielne popołudnie, a ja postanowiłam zrobić wegański biszkopt, przekonując siebie samą, że można go zrobić bez jajek, margaryny i na pełnoziarnistej mące orkiszowej.
I wyszedł...wygląda inaczej, niż ten z białej mąki, ale smakuje równie pysznie...
Zaprzestałam jakiś czas temu używania białej mąki, do wypieków również daję pełnoziarnistą i okazuje się, że w ciastach mąka z pełnego przemiału spełnia się wyśmienicie...


  1. Najpierw w szklance niepełnej mleka roślinnego umieściłam łyżkę octu jabłkowego i odstawiłam na 15 min, mleko w tym czasie się ścina (D), następnie opruszyłam delikatnie kurkumą (O)
  2. Pół szklanki cukru trzcinowego umieściłam w młynku do mielenia i zmiksowałam na gładką masę dodając 6 łyżek oliwy z pestek winogron
  3. A w misce umieściłam pół łyżeczki płaskiej sody oczyszczonej (W) i pół łyżeczki proszku do pieczenia (W), następnie dodałam 1,5 szklanki przesianej przez sito mąki orkiszowej grubej (D), szczyptę kurkumy (O) i 2 łyżki inuliny (Z)
  4. Nastawiłam piekarnik na 180 stopni
  5. Do ubitego cukru wlałam mleko z octem i kurkumą powoli, dodając naprzemiennie produktów sypkich i tak, aż do całkowitego połączenia się składników
  6. Ciasto wylałam na blachę małą i włożyłam do niego malin, następnie wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam ponad 30 minut
  7. W międzyczasie zrobiłam masę malinową - kaszę jaglaną 1/3 szklanki zalałam szklaną wrzątku, ugotowałam 20 minut, na koniec gotowania dodałam 0,5 szklanki mleka migdałowego , zmiksowałam na gładko, dodałam 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią, szczyptę cynamonu i maliny
  8. Ciasto sprawdźcie patyczkiem, czy aby na pewno jest upieczone, następnie zostawcie do wystudzenia
  9. Na wystudzone ciasto nałożyć masę, udekorować malinami i zjeść ponad pół blachy :)





Zerknij też na ...
Pralinki z mleka migdałowego Praliny w drugiej odsłonie Słodkie i zdrowe praliny