środa, 17 kwietnia 2013

Racuszki wieloziarniste z truskawkami i serek ze szczypiorkiem

Takie połączenie na pierwszy rzut oka nie brzmi ochoczo, ale jest coś, co powstaje z produktów ubocznych produkcji mleka roślinnego, co można wykorzystać do zrobienia serka ze szczypiorkiem.
Nie jestem odosobniona w tęsknocie początkującego weganina za smakami żółtego, białego sera, za piękną bielą mleka, które z maszyny do produkcji zbożowego nie wychodzi tak smaczne, jak od krowy...zwłaszcza, jak było się jego miłośnikiem.
Owa tęsknota "zmusiła" mnie do poszukiwań.
Płatki drożdżowe zrobiły furorę i rewolucję w kubkach smakowych moich własnych i najbliższej mi osoby...zdołałam zarazić nimi jeszcze kilkoro moich przyjaciół. Zatem tęsknota za żółtym serem została zażegnana.
A co z białym? Co ze smakiem szczypiorku, którym był okraszony i świeżą, wiosenną rzodkiewką?
Okazało się, że jednak można, że domowa, własnoręczna produkcja mleka migdałowo-kokosowego, czy słonecznikowego daje "odpad" w postaci zblendowanych ziaren, z których odcisnęłam mleko, a z których można zrobić serek :)
Wystarczy do 
Z - odciśniętych ziaren dodamy 
M - szczyptę pieperzu
W - sól
D - szczypiorek
i można dorzucić kiełki na kanapki.
I tu mała dygresja.  Kupiłam przyjaciółce kiełkownicę na urodziny, pokochała lucernę...po pół roku odstawiła HTZ - nie ma objawów menopauzalnych, prawdopodobnie dzięki... kiełkom lucerny (Medicago sativa), które są cennym źródłem fitoestrogenów, hormonów roślinnych, które w naturalny sposób pomagają zwalczać symptomy menopauzy. Szczególnie polecane są również kobietom w okresie ciąży i karmienia. Zapobiegają osteoporozie, nowotworom i chorobom serca. W starożytnej medycynie chińskiej młode kiełki alfalfa stosowane były przy dolegliwościach układu trawiennego i nerek. Zawierają kanwaninę, substancję pomagajacą zapobiegać szczególnym odmianom nowotworów, takich jak rak trzustki, okrężnicy, leukemia. Wzmacniają mięśnie, kości i zęby. Przynoszą ulgę w objawach związanych z reumatyzmem i artretyzmem. Wspomagają system odpornościowy, a dzięki zawartości lecytyny poprawiają pamięć. Ze względu na wysoką zawartość witamin A, E, B-complex, żelaza, wapnia, magnezu i fosforu, kiełki lucerny polecane są osobom, które nie tolerują preparatów żelaza oraz wegetarianom. Pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL i poprawiają apetyt. Są także niezwykle cenione ze względu na zdolność odtruwania organizmu.
uwielbiam dostawać takie "zwrotki" od ludzi, kiedy widzę, że warto zadbać o to, co spożywamy. 

A teraz obiecane racuszki...przepis inspirowany przepisem Jurka Scotta na naleśniki...nam wyszły racuszki, ale za to przepyszne.
Pomieszałam:
  1. Mąkę pszenną razową i orkiszową - D
  2. Mąkę żytnią, gryczaną - O
  3. Mąkę kukurydzianą - Z
  4. Dodałam ziarenek szałwii hiszpańskiej - Z
  5. Mąkę jaglaną - Z
  6. Mąkę owsianą, jęczmienną - M
  7. Sól - W
  8. Kropel kilka soku z cytryny - D
  9. Szczyptę kurkumy -O
  10. Mleko migdałowo-kokosowe - Z
  11. Oliwa z oliwek - Z
  12. Syrop z agawy - Z
  13. Truskawki - Z - 

Tym razem sama zrobiłam mleko zbożowe...o niebo lepsze, niż z maszyny...no nic, ją będę wykorzystywać do produkcji tofu, gdzie praca nad mlekiem zajmuje mnóstwo czasu, a migdałowe będę blendować sama. Wystarczy namoczyć migdały, obrać ze skórki, zalać wrzątkiem, zmiksować i odcedzić...można podgotować z laską waniliową...dodać syropu z agawy odrobinę...i pożegnać na wieki wieków mleko krowie...
Niestety, musiałam zapomnieć o niemrożonych owocach ... kupiłam mrożone truskawki, w związku z tym, że podczas smażenia racuszków z całymi truskawkami, wypuszczały mnóstwo jeszcze soku, postanowiliśmy je zmiksować i to był dobry pomysł :)
Racuszki podawałam z musem bananowym i syropem z agawy...posypane gorzką czekoladą...pyszności...dziękuję Jurek za inspiracje! Wyszły pięknie puszyste, bardzo sycące...i choć w planach mieliśmy naleśniki...wegańskie racuchy to pyszny pomysł na obiad dla dzieci i dla dorosłych...:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz