poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Puree ziemniaczane

Inspiracji część kolejna...wciąż odkrywam nowe smaki, inspirowana przepisami Jurka Scotta, tym razem padło na ziemniaki i zrobione z nich puree z Minestoty.
Pyszne, proste w wykonaniu, barwnie wygladające...:)
  1. ziemniaki uparowane, 5-6 sztuk - Z
  2. szklanka mleka ryżowego - Z - tu możemy użyć obojętnie jakiego mleka roślinnego, dodawać stopniowo, żeby puree nie zrobiło się zbyt gęste. Dodawać mleko podczas blendowania ziemniaków
  3. 2 łyżki oliwy z oliwek - Z
  4. mielona papryka słodka - Z
  5. można dodać kilka kropli soki z buraków dla uzyskania piękniejszego koloru - Z
  6. ½ łyżeczka pieprzu czarnego - M
  7. ½ łyżeczki soli morskiej - W
  8. kropelka soku z cytryny - D
  9. szczypta kurkumy - O
Można podawać śmiało dzieciakom, myślę, że kolor będzie dla nich bardzo zachęcający. 
Ja posypałam nasionami szałwii hiszpańskiej, której stałam się ogromnym fanem. 
Nasiona szałwii hiszpańskiej - chia pochodzą z Ameryki, głównie z Meksyku, południowo-zachodniego obszaru USA, Boliwii, itp. Te malutkie nasionka mają wysoką zawartość niezbędnych kwasów tłuszczowych, białka, przeciwutleniaczy, witamin i minerałów. Co najistotniejsze, nasiona chia są doskonałym roślinnym źródłem kwasów omega-3 oraz kwasu alfa-linolenowego. Nasiona chia to także dobre źródło wapnia i białka dla naszych tkanek. Ich składniki odżywcze są także dobre dla prawidłowego funkcjonowania mózgu.
Czy można chcieć więcej ? :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz