środa, 24 kwietnia 2013

Słodkie, bardzo zdrowe praliny

Kombinacji słodkościowo-wegańskich ciąg dalszy.
Będę jedynie musiała pomyśleć nad strukturą masy, którą mielę, albo o lepszym urządzeniu do rozdrabniania orzechów i suszonych owoców.Tym razem skończyło się na szczęście samoczynnym wyłączeniu się blendera, swądem spalonego plastiku, dłuższą chwilą mojego strachu i po krzyku, mogłam na spokojnie zblendować pastę z marchewki.
Ale pralinki warte były tego wszystkiego, wyszły niebiańsko pyszne i po raz kolejny podkreślę, bardzo zdrowe, bo przecież nie ma w nich konserwantów, cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, nie ma tłuszczu utwardzonego...za to bogactwo smaku, dobrych tłuszczów, witamin i minerałów.


  1. Orzechy nerkowcaZawarte w orzechach składniki mineralne, takie jak cynk, miedź, magnez poprawiają stan włosów oraz paznokci, są także bogate w wartościowe i łatwo strawne białko, przeciwdziałają anemii spożywane w większych ilościach. Z dietetycznego punktu widzenia orzechy nerkowca dostarczają nam cennych kwasów tłuszczowych jedno oraz wielonienasyconych, wpływających między innymi na stan skóry i opóźniających procesy jej starzenia. Dodatkowo tłuszcz obecny w orzechach nerkowca pozytywnie wpływa na pracę układu krwionośnego i nerwowego. 
  2. Morele suszoneDoskonałe źródło beta-karotenu - doskonałego przeciwutleniacza, chroniącego nas przed działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych za procesy starzenia się skóry. Dzięki niemu nasza cera promienieje i dłużej zachowuje młodzieńczy wygląd. Są bogate w potas, regulujący ciśnienie krwi i pracę nerek, żelazo, wapń, fosfor, witaminy PP i C oraz błonnik. Morele suszone mają działanie zasadotwórcze
  3. Daktyleświetnie balansują proces trawienia, dodają energii przemęczonemu organizmowi już pół godziny po spożyciu. Są doskonałym źródłem witaminy A1 - zbawiennej dla naszego wzroku i cery, B1, B2, B3, B5, C i K. Zawierają niacynę, potas, ryboflawinę, magnez, mangan, wapń, kwas taninowy - antyoksydant. Mają działanie przeciwzapalne, przeciwinfekcyjne, przeciwkrwotoczne.
  4. Goji wyjątkowo mocny antyutleniacz. Ze względu na substancje, które zawiera, działa przeciw starzeniu się. Zawiera 18 rodzajów aminokwasów, 21 elementów śladowych, witaminę C, witaminy z grupy B, składniki mineralne: żelazo, wapń, cynk, selen, nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy oraz wiele innych. Pod względem wartości odżywczych zaszeregowany jest między najbardziej wartościowe owoce naszej planety. Są najbardziej obiecującym środkiem odżywczym wspierającym zdrowie, mającym potencjał zrewolucjonizować dietetykę, osiągnięcia sportowe oraz tradycyjną medycynę na przestrzeni 21 wieku. Chińska literatura zielarska podkreśla szczególnie działanie jagód goji jako środka skutecznego w leczeniu patogenicznych stanów serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek.
  5. MigdałMigdały warto włączyć w dietę ze względu na wysoką zawartość wapnia, a więc głównego budulca zębów i kości. 100 g migdałów zawiera ponad 200 mg tego pierwiastka. Wpływ migdałów docenią również osoby często znajdujące się pod wpływem stresu, pracujące fizycznie i przemęczone, bowiem migdały to także źródło magnezu, który polecany jest właśnie w tych stanach. W migdałach znajdziemy również cynk, niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu układu rozrodczego, wzmacniający paznokcie i skórę. Ponadto, zawierają one fosfor - budulec kości i zębów oraz potas, który odpowiedzialny jest za prawidłową pracę serca, usuwanie produktów przemiany materii oraz zaopatrywanie mózgu w tlen.


Wiem, że zajęło mi ich zrobienie jakieś pół godziny...ale czyż nie warto poświęcić czas i usłyszeć od domowników, że pyszne...widzieć zachwyt w oczach dziecka sięgającego po kolejną pralinę?
Na koniec dodam, że dodatkowo kończąc na przemianie ognia wspomagamy serce i jelito cienkie. 
Tym bardziej powzmacniajmy serca bliskich...i nacieszmy ich zmysły tymi smakami.


  1. Migdały sparzyłam, obrałam ze skórki, dodałam sparzone goji - Z
  2. Słonecznik, siemię lniane, orzechy włoskie - po małej porcji - Z
  3. Orzechy  nerkowca - Z
  4. Niesiarkowe ekologiczne morele,daktyle - Z
  5. Odrobina słodu daktylowego - Z
  6. Szczypta cynamonu - M
  7. Pieprzu cayenne szczypta - M
  8. Zmiksowane płatki owsiane - M
  9. Szczypta soli - W
  10. Kilka kropli soku z cytryny - D
  11. Szczypta kurkumy, karob - O
Obtoczyć w gorzkiej czekoladzie, sezamie i smakować bez końca...
Zauważyłam, że dodanie większej ilości płatków owsianych powoduje to, że ciasto jest twardsze, smaczniejsze...zatem następnym razem pomoczę wszystkie suszone owoce, żeby łatwiej było miksować, a dołożę większą porcję płatków owsianych...

Zagnieść, uformować kuleczki, wstawić do lodówki na jakąś godzinkę...i ciekawe, jak długo oprzecie się ich pysznemu smakowi...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz