czwartek, 20 października 2016

Zapiekanka pasterska z dynią

Sezon na dynię trwa...
Przez wiele lat była zapomnianym warzywem, kojarzona przede wszystkim z obchodów amerykańskiego święta Halloween, aż nagle pojawiła się ponownie na naszych stołach. U nas w
domu widnieje na talerzach w różnych postaciach – głównie jednak w potrawach obiadowych.

Przepis na zupę z dyni umieściliśmy rok temu, tym razem mam dla Was propozycję nie do odrzucenia, ze względu na dynię oczywiście, choć w tej potrawie chyba pierwsze skrzypce gra przepyszna „chmurka” z ziemniaków.

Tradycyjna zapiekanka pasterska pochodzi z Irlandii i zawiera w swoim składzie mięso, natomiast jej wegańskie wersje bazują głównie na soczewicy, zielonym groszku oraz selerze naciowym. Ja będę zwolenniczką twórczej kuchni i eksperymentów a po przetestowaniu jej z dynią, śmiało mogę stwierdzić, że pod pierzynką z puree ziemniaczanego może znajdować się dosłownie wszystko.

Skradła moje serce i moich domowników, dlatego szczególnie na jesienne chłody polecam podanie jej domownikom – poprawa nastroju gwarantowana !

Składniki:

8 średniej wielkości ziemniaków
szklanka soczewicy zielonej, brązowej, fasolki mung lub adzuki
pół mniejszej dyni
cebula
3 ząbki czosnku
pół kubka mleka roślinnego
1/3 kubka oleju roślinnego lub wegańskiej margaryny
3 łyżeczki płatków drożdżowych
2 łyżeczki musztardy Dijon
asafetyda
szczypta kuminu rzymskiego
szczypta czarnej soczewicy
tymianek
pieprz ziołowy
kurkuma
sól
olej ryżowy do smażenia

Wykonanie:

  1. Fasolkę namoczyć na noc – rano ugotować w osolonej lekko wodzie.
  2. Ziemniaki obrać, ugotować na parze do miękkości.
  3. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju ryżowego – wrzucić czarną gorczycę i kumin. Kiedy przyprawy zaczną pachnieć wrzucić drobno pokrojoną w kostkę cebulę, chwilkę przesmażyć, a następnie dodać czosnek.
  4. Opruszyć pieprzem ziołowym, następnie dodać szczyptę soli, tymianku oraz kurkumy.
  5. Dynię obrać, wydrążyć środek, pokroić w kostkę, dodać do przypraw. Poddusić, a następnie całość połączyć z ugotowaną do miękkości fasolką.
  6. Ziemniaki po ugotowaniu przełożyć do miski, wlać do nich mleko, dodać margarynę wegańską ( lub olej), szczyptę kurkumy, musztardę – wszystko razem dokładnie utłuc tłuczkiem na gładką i puszystą masę.
  7. Przygotować dwa naczynia żaroodporne lub jedno większe, na spód wyłożyć dynię z soczewicą, a wierz udekorować ziemniaczanym puree.
  8. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i zapiekać w termoobiegu przez około 20– 25 minut, aż ziemniaki troszkę się zarumienią.
  9. Zajadać na ciepło ze smakiem :)






5 komentarzy:

  1. Lubię zapiekanki :) przetestuję ten przepis jest szansa że spodoba się również dzieciom :)
    Dzieciaki ostatnio zainteresowały się gotowaniem, zwłaszcza od kiedy mamy w kuchni filtr molekularny z naturalną mineralizacją...Osobny kranik do nalewania wody okazał się bardzo zajmujący i inspirujący do działania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My mamy filtr redox fitaqua - to filtr z którego woda pomaga odkwasić organizm, podnosi odporność organizmu.

      Usuń
  2. Ale to pysznie wygląda. W przyszły weekend nie mam planów, więc wiem co zrobię na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zobaczyłam zdjęcia to wydawała mi się smakowita i chce jej spróbować.
    Zobaczymy kiedy będę miała czas na zrobienie tej zapiekanki
    Pozdrawiam i zostaje na dłużej :D
    https://gosiaandbook.blogspot.com/2017/07/wywiad-agareads.html

    OdpowiedzUsuń