niedziela, 31 lipca 2011

Chleb ze siełkowanym ziarnem pszenicy

Tak to już jest...że jedyne stałe w mojej kuchni, to zmiany i poszukiwania.
Postanowiłam skiełkować bio pszenicę...i udało się, następnie zmieliłam w blenderze i upiekłam z tego chleb...



Składniki:
skiełkowana pszenica, mąka pszenna razowa, mąka orkiszowa, mąka z marantusa, ugotowana ciecierzyca, siemię lniane, zakwas pszenny


Przyprawy:
sól morska, imbir, kurkuma, sproszkowane algi morskie


Wykonanie:


Do miski wkładamy kolejno:
D - zakwas z mąki pszennej, przesianą mąkę pszenną razową oraz orkiszową, skiełkowaną pszenicę
O - mąka z amarantusa, kurkuma
Z - siemię lniane, ugotowana ciecierzyca
M - szczypta imbiru
W - woda, algi morskie, sól


Wymieszać na fajną masę, włożyć do foremki i zostawić na kilka godzin do wyrośnięcia. Smacznego i zdrowego chlebka :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz