No, poniosło mnie, przyznaję, ale co ja na to poradzę, skoro miłość do kuchni jest we mnie mocno zakorzeniona.
Tym razem znajomi przyszli na obiad, długo biłam się z myślami, co upichcić...no i wyszło coś pięknego i pysznego.
Na pierwszy rzut poszedł gulasz pieczarkowy z kotletami sojowymi:
Składniki:
olej kokosowy, cebula, pieczarki, papryka, kotlety sojowe, sos sojowo-grzybowy, kozieradka, kurkuma
Przyprawy:
pieprz cayenne, curry, czarna gorczyca, natka pietruszki
Wykonanie:
Użyłam do tego voka...a zatem:
Z - olej kokosowy
M - cebulka, podsmażyć ją odrobinę, następnie dodać curry, pieprz cayenne, poddusić
W - sos sojowo-grzybowy, jak również ugotowane uprzednio kotlety sojowe w wegecie bez glutaminianu sodu
D - natka pietruszki
O - kurkuma i kozieradka
Z - pieczarki i papryka
Poddusić i gotowe:)
Do tego zrobiłam pulpeciki z kaszy jaglanej, a oto wykonanie:
Na suchą patelnię wsypać opłukaną kaszę jaganą, uprażyć, a następnie dodać:
O -wrzątek,zagotować, jeśli kasza wchłonie całą wodę, dosypać kurkumy i kozieradki
Z - pasta tahini
Połączyć wszystko, uformować z tego kulki, obtoczyć we wiórkach kokosowych, a następnie podać polane olejem arachidowym, nadaje temu niebywały smak. Nawiasem pisząc polecam olej arachidowy do młodych ziemniaczków, zamiast masełka :)
A do tego zrobiłam sos imbirowo-pieczarkowy:
M - imbir świeży, starty
W - sól
D - natka pietruszki
O - kurkuma
Z - śmietana owsiana
Tym razem znajomi przyszli na obiad, długo biłam się z myślami, co upichcić...no i wyszło coś pięknego i pysznego.
Na pierwszy rzut poszedł gulasz pieczarkowy z kotletami sojowymi:
Składniki:
olej kokosowy, cebula, pieczarki, papryka, kotlety sojowe, sos sojowo-grzybowy, kozieradka, kurkuma
Przyprawy:
pieprz cayenne, curry, czarna gorczyca, natka pietruszki
Wykonanie:
Użyłam do tego voka...a zatem:
Z - olej kokosowy
M - cebulka, podsmażyć ją odrobinę, następnie dodać curry, pieprz cayenne, poddusić
W - sos sojowo-grzybowy, jak również ugotowane uprzednio kotlety sojowe w wegecie bez glutaminianu sodu
D - natka pietruszki
O - kurkuma i kozieradka
Z - pieczarki i papryka
Poddusić i gotowe:)
Do tego zrobiłam pulpeciki z kaszy jaglanej, a oto wykonanie:
Na suchą patelnię wsypać opłukaną kaszę jaganą, uprażyć, a następnie dodać:
O -wrzątek,zagotować, jeśli kasza wchłonie całą wodę, dosypać kurkumy i kozieradki
Z - pasta tahini
Połączyć wszystko, uformować z tego kulki, obtoczyć we wiórkach kokosowych, a następnie podać polane olejem arachidowym, nadaje temu niebywały smak. Nawiasem pisząc polecam olej arachidowy do młodych ziemniaczków, zamiast masełka :)
A do tego zrobiłam sos imbirowo-pieczarkowy:
M - imbir świeży, starty
W - sól
D - natka pietruszki
O - kurkuma
Z - śmietana owsiana
Mniam, ślinka cieknie. Tylko nie widzę pieczarek w przepisie na sos... coś mnie ominęło??
OdpowiedzUsuńW sosie nie ma pieczarek:)pieczarki są w gulaszu :)
OdpowiedzUsuń