Poniosło mnie dziś...cóż począć, kiedy miałam w planach upiec kilka różnych, pysznych chlebków. Kocham gotować i piec przecież...a w miesiącu lipcu, zgodnie z postanowieniem zaglądam w zakamarki moich szafek kuchennych...szperam, analizuję i działam pod wpływem emocji...i oto one...
Składniki:
mąka pszenna typ 1850, zakwas pszenny, czarna soczewica, glony nori, mąka orkiszowa, woda mineralna gazowana, siemię lniane, olej kokosowy
Przyprawy:
kurkuma, sól himalajska, kozieradka, majeranek
Wykonanie:
Do miski wkładać kolejno:
Wszystkie mąki, jakich używam do pieczenia chleba zawsze przesiewam przez sitko, zyskują tym samym na pulchności.
D - mąkę pszenną graham typ 1850, orkiszową
O - kurkuma
Z - olej kokosowy
M - majeranek
W - glony nori, woda gazowana, sól himalajska, letnia woda
D - zakwas pszenny trzy łyżki
O - kozieradka
Z - siemię lniane
M - szczypta majeranku raz jeszcze dla przejścia przemiany Metalu
W - czarna soczewica - namoczona wcześniej i ugotowana
Wymieszać delikatnie, przełożyć do foremek, poczekać, aż wyrośnie, zazwyczaj jest to około 8 godzin. Ja chleb zostawiam na noc, piekę rano.
Smacznego...
Składniki:
mąka pszenna typ 1850, zakwas pszenny, czarna soczewica, glony nori, mąka orkiszowa, woda mineralna gazowana, siemię lniane, olej kokosowy
Przyprawy:
kurkuma, sól himalajska, kozieradka, majeranek
Wykonanie:
Do miski wkładać kolejno:
Wszystkie mąki, jakich używam do pieczenia chleba zawsze przesiewam przez sitko, zyskują tym samym na pulchności.
D - mąkę pszenną graham typ 1850, orkiszową
O - kurkuma
Z - olej kokosowy
M - majeranek
W - glony nori, woda gazowana, sól himalajska, letnia woda
D - zakwas pszenny trzy łyżki
O - kozieradka
Z - siemię lniane
M - szczypta majeranku raz jeszcze dla przejścia przemiany Metalu
W - czarna soczewica - namoczona wcześniej i ugotowana
Wymieszać delikatnie, przełożyć do foremek, poczekać, aż wyrośnie, zazwyczaj jest to około 8 godzin. Ja chleb zostawiam na noc, piekę rano.
Smacznego...
ale ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że temu, kto ten chleb zamawiał, będzie smakował...
OdpowiedzUsuń