Wczoraj w Rybniku w ramach Platformy Kulturalno-Społecznej opowiadałam o Indiach, o mojej miłości do tamtejszej kultury, do ich kuchni, w której przecież nie znają tradycyjnego smaku chleba.
To była inspiracja dziś dla mnie do połączenia smaku Indii i polskiego chleba, pieczonego na zakwasie...
Składniki:
mąka orkiszowa, mąka z amarantusa, odrobina oliwy, woda, zakwas pszenny
Przyprawy:
sól himalajska, wiórki papryki słodkiej, siemię lniane, czarny sezam, curry, sproszkowane algi, kurkuma
Wykonanie:
Do miski przesiać
D - mąkę orkiszową
O - mąkę z amarantusa, dodać szczyptę kurkumy
Z- odrobina oliwy, siemię lniane, wiórki słodkiej papryki, sezam czarny
M - curry
W - woda, sól, algi
D - zakwas pszenny
To była inspiracja dziś dla mnie do połączenia smaku Indii i polskiego chleba, pieczonego na zakwasie...
Składniki:
mąka orkiszowa, mąka z amarantusa, odrobina oliwy, woda, zakwas pszenny
Przyprawy:
sól himalajska, wiórki papryki słodkiej, siemię lniane, czarny sezam, curry, sproszkowane algi, kurkuma
Wykonanie:
Do miski przesiać
D - mąkę orkiszową
O - mąkę z amarantusa, dodać szczyptę kurkumy
Z- odrobina oliwy, siemię lniane, wiórki słodkiej papryki, sezam czarny
M - curry
W - woda, sól, algi
D - zakwas pszenny
i potem wyrastać i piec?
OdpowiedzUsuńTak tak, zapomniałam dodać, wymieszać wszystko razem łyżką w misce, zostawić na kilka godzin do wyrośnięcia i piec 60-70 min w piekarniku nastawionym na 180 stopni :)
OdpowiedzUsuń:))) dziękuję
OdpowiedzUsuń