niedziela, 3 lipca 2011

Rozważania nad ważnością oleju kokosowego...


Olej kokosowy zawiera naturalne antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia się skóry, sprawiając jednocześnie, że staje się ona jędrna i elastyczna. Olej ten stosowany jest jako lek przy chorobie Crohna (wrzodziejące zapalenie jelita grubego) i przy cukrzycy typu ll.
Olej kokosowy jest też pierwszym tłuszczem, który nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie, pobudza przemianę materii i wspomaga ubytek wagi przy nadwadze.
W sanskrycie palma kokosowa znana jest pod nazwa „kalpa vriksha”, co znaczy „drzewo dostarczające wszystkiego, co potrzebne do życia”, w języku malajskim znana jest jako „pokok seribu guna”, co oznacza „drzewo tysiąca zastosowań”, na Filipinach nazywa sie ja „drzewem życia”, zaś mieszkańcy wysp Pacyfiku o owocu palmy kokosowej mówią „lekarstwo na wszelkie choroby”.
Olej kokosowy ma silne właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne.  
Buduje również odporność organizmu. 
Kwas laurynowy występuje w naturze w dużych ilościach tylko w orzechu kokosowym i w mleku matki, gdzie wraz z pokarmem dostaje się do organizmu dziecka i tam buduje jego odporność od samych narodzin. Kokosy zawierają też kwas kaprylowy, który ma podobne działanie.
Badania na ten temat są publikowane w czasopismach medycznych, oto niektóre z nich:
  • Zabija wirusy powodujące grypę, opryszczkę, odrę, żółtaczkę typu C, SARS, AIDS i inne choroby
  • Zabija bakterie będące przyczyną wrzodów, zapalenia gardła, zapalenia dróg moczowych, ubytków oraz chorób dziąseł, zapalenia płuc, rzeżączki i innych chorób
  • Zabija grzyby i drożdżaki powodujące kandydozę, grzybicę, min. stóp, pleśniawkę, pieluszkowe zapalenie skóry niemowląt i inne infekcje
  • Usuwa lub zabija tasiemca, wszy, lamblię i inne pasożyty
  • Stanowi źródło pożywnej, szybkiej energii
  • Zwiększa energię i wytrzymałość oraz poprawia wydajność fizyczną i sportową
  • Poprawia trawienie oraz wchłanianie innych składników pokarmowych, tj. witaminy, minerały oraz aminokwasy
  • Polepsza wydzielanie insuliny i wykorzystanie glukozy we krwi
  • Przynosi ulgę trzustce i systemowi enzymów uwalniając je od efektów od stresu
  • Łagodzi symptomy związane z zapaleniem trzustki
  • Pomaga uśmierzyć symptomy i redukuje ryzyko związane z cukrzycą
  • Redukuje problemy związane ze złym wchłanianiem pokarmu i mukowiscydozą
  • Poprawia wchłanianie wapnia i magnezu oraz wspomaga rozwój mocnych kości i zębów
  • Chroni przed osteoporozą
  • Zapobiega symptomom chorób pęcherzyka żółciowego oraz chorób Leśniowskiego-Crohna jelita grubego, zapalenia okrężnicy wrzodziejącej i owrzodzeń żołądka
  • Poprawia trawienie oraz prace jelit
  • Uśmierza ból oraz podrażnienie spowodowane hemoroidami
  • Redukuje zapalenia
  • Wspomaga leczenie i regenerację tkanek
  • Podtrzymuje i wspomaga funkcje systemu obronnego organizmu
  • Chroni ciało przed rakiem piersi, okrężnicy i in.
  • Poprawia poziom cholesterolu zmniejszając ryzyko chorób serca
  • Chroni przed miażdżycą tętnic
  • Pomaga zapobiec chorobom przyzębia i próchnicy zębów
  • Pełni funkcję ochronnego przeciwutleniacza
  • Chroni ciało przed szkodliwymi wolnymi rodnikami, które powodują przedwczesne starzenie i choroby zwyrodnieniowe
  • Nie usuwa rezerw przeciwutleniaczy w przeciwieństwie do innych olejów
  • Poprawia wykorzystanie funkcji podstawowych kwasów tłuszczowych i chroni je przed utlenieniem
  • Usuwa symptomy związane z chronicznym zmęczeniem
  • Uśmierza objawy łagodnego rozrostu stercza (powiększenia prostaty)
  • Łagodzi napad padaczkowy
  • Chroni przed chorobami nerek oraz pęcherza moczowego
  • Rozpuszcza kamienie nerkowe
  • Zapobiega chorobom wątroby
  • Ma mniej kalorii niż wszystkie inne tłuszcze
  • Wspomaga funkcje tarczycy
  • Wspomaga utratę nadmiaru wagi polepszając metabolizm
  • Jest używany przez organizm do produkcji energii, a nie do odkładania się w postaci tłuszczu jak w przypadku innych tłuszczów spożywczych
  • zapobiega otyłości i problemom nadwagi
  • Stosowany na zewnątrz chroni skórę przed infekcjami
  • Łagodzi objawy związane z łuszczycą, zapaleniem skóry, egzemą
  • Wspomaga naturalną, chemiczną równowagę skóry
  • Zmiękcza skórę zapobiegając jej przesuszeniu oraz łuszczeniu się
  • Zapobiega zmarszczkom, obwisłej skórze oraz plamkom na ciele
  • Sprzyja zdrowemu wyglądowi skóry i włosów
  • Dostarcza ochrony przed szkodliwymi skutkami ultrafioletowego promieniowania słonecznego
  • Pomaga kontrolować łupież
  • Nie wytwarza szkodliwych produktów ubocznych podczas gotowania w normalnej temperaturze, w przeciwieństwie do innych olejów roślinnych
  • Nie ma szkodliwych czy dyskomfortowych skutków ubocznych
  • Jest całkowicie nietoksyczny dla ludzi




1 komentarz: