Olej kokosowy zawiera naturalne antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia się skóry, sprawiając jednocześnie, że staje się ona jędrna i elastyczna. Olej ten stosowany jest jako lek przy chorobie Crohna (wrzodziejące zapalenie jelita grubego) i przy cukrzycy typu ll.
Olej kokosowy jest też pierwszym tłuszczem, który nie przyczynia się do budowy tkanki tłuszczowej, a wręcz przeciwnie, pobudza przemianę materii i wspomaga ubytek wagi przy nadwadze.
W sanskrycie palma kokosowa znana jest pod nazwa „kalpa vriksha”, co znaczy „drzewo dostarczające wszystkiego, co potrzebne do życia”, w języku malajskim znana jest jako „pokok seribu guna”, co oznacza „drzewo tysiąca zastosowań”, na Filipinach nazywa sie ja „drzewem życia”, zaś mieszkańcy wysp Pacyfiku o owocu palmy kokosowej mówią „lekarstwo na wszelkie choroby”.
Olej kokosowy ma silne właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybiczne.
Buduje również odporność organizmu.
Kwas laurynowy występuje w naturze w dużych ilościach tylko w orzechu kokosowym i w mleku matki, gdzie wraz z pokarmem dostaje się do organizmu dziecka i tam buduje jego odporność od samych narodzin. Kokosy zawierają też kwas kaprylowy, który ma podobne działanie.
Badania na ten temat są publikowane w czasopismach medycznych, oto niektóre z nich:
- Zabija wirusy powodujące grypę, opryszczkę, odrę, żółtaczkę typu C, SARS, AIDS i inne choroby
- Zabija bakterie będące przyczyną wrzodów, zapalenia gardła, zapalenia dróg moczowych, ubytków oraz chorób dziąseł, zapalenia płuc, rzeżączki i innych chorób
- Zabija grzyby i drożdżaki powodujące kandydozę, grzybicę, min. stóp, pleśniawkę, pieluszkowe zapalenie skóry niemowląt i inne infekcje
- Usuwa lub zabija tasiemca, wszy, lamblię i inne pasożyty
- Stanowi źródło pożywnej, szybkiej energii
- Zwiększa energię i wytrzymałość oraz poprawia wydajność fizyczną i sportową
- Poprawia trawienie oraz wchłanianie innych składników pokarmowych, tj. witaminy, minerały oraz aminokwasy
- Polepsza wydzielanie insuliny i wykorzystanie glukozy we krwi
- Przynosi ulgę trzustce i systemowi enzymów uwalniając je od efektów od stresu
- Łagodzi symptomy związane z zapaleniem trzustki
- Pomaga uśmierzyć symptomy i redukuje ryzyko związane z cukrzycą
- Redukuje problemy związane ze złym wchłanianiem pokarmu i mukowiscydozą
- Poprawia wchłanianie wapnia i magnezu oraz wspomaga rozwój mocnych kości i zębów
- Chroni przed osteoporozą
- Zapobiega symptomom chorób pęcherzyka żółciowego oraz chorób Leśniowskiego-Crohna jelita grubego, zapalenia okrężnicy wrzodziejącej i owrzodzeń żołądka
- Poprawia trawienie oraz prace jelit
- Uśmierza ból oraz podrażnienie spowodowane hemoroidami
- Redukuje zapalenia
- Wspomaga leczenie i regenerację tkanek
- Podtrzymuje i wspomaga funkcje systemu obronnego organizmu
- Chroni ciało przed rakiem piersi, okrężnicy i in.
- Poprawia poziom cholesterolu zmniejszając ryzyko chorób serca
- Chroni przed miażdżycą tętnic
- Pomaga zapobiec chorobom przyzębia i próchnicy zębów
- Pełni funkcję ochronnego przeciwutleniacza
- Chroni ciało przed szkodliwymi wolnymi rodnikami, które powodują przedwczesne starzenie i choroby zwyrodnieniowe
- Nie usuwa rezerw przeciwutleniaczy w przeciwieństwie do innych olejów
- Poprawia wykorzystanie funkcji podstawowych kwasów tłuszczowych i chroni je przed utlenieniem
- Usuwa symptomy związane z chronicznym zmęczeniem
- Uśmierza objawy łagodnego rozrostu stercza (powiększenia prostaty)
- Łagodzi napad padaczkowy
- Chroni przed chorobami nerek oraz pęcherza moczowego
- Rozpuszcza kamienie nerkowe
- Zapobiega chorobom wątroby
- Ma mniej kalorii niż wszystkie inne tłuszcze
- Wspomaga funkcje tarczycy
- Wspomaga utratę nadmiaru wagi polepszając metabolizm
- Jest używany przez organizm do produkcji energii, a nie do odkładania się w postaci tłuszczu jak w przypadku innych tłuszczów spożywczych
- zapobiega otyłości i problemom nadwagi
- Stosowany na zewnątrz chroni skórę przed infekcjami
- Łagodzi objawy związane z łuszczycą, zapaleniem skóry, egzemą
- Wspomaga naturalną, chemiczną równowagę skóry
- Zmiękcza skórę zapobiegając jej przesuszeniu oraz łuszczeniu się
- Zapobiega zmarszczkom, obwisłej skórze oraz plamkom na ciele
- Sprzyja zdrowemu wyglądowi skóry i włosów
- Dostarcza ochrony przed szkodliwymi skutkami ultrafioletowego promieniowania słonecznego
- Pomaga kontrolować łupież
- Nie wytwarza szkodliwych produktów ubocznych podczas gotowania w normalnej temperaturze, w przeciwieństwie do innych olejów roślinnych
- Nie ma szkodliwych czy dyskomfortowych skutków ubocznych
- Jest całkowicie nietoksyczny dla ludzi
ja się w nim ,,zakochałam"
OdpowiedzUsuń