czwartek, 12 września 2013

Biszkopciki z karobem

Kolejny eksperyment...udany, w nowych foremeczkach na dodatek...
Robienie biszkoptu jest dla mnie czystą przyjemnością...15 minut miksowania, 40 min pieczenia, a ile radości w domu z bliskimi.

Warto, jak widać mieć w domu mleko zbożowe. U mnie tym razem powstało mleko sojowo-konopne.
W maszynie do robienia mleka zbożowego zrobiłam mleko z soji i połączyłam to z nasionami konopi jadalnych.
Konopie jadalne  to doskonały pokarm dla ludzi o niskim spożyciu kwasów tłuszczowych, a także idealny dla sportowców. Nasiona konopi są jedynymi z jadalnych nasion zawierających kwas gamma-linolenowy (GLA). Nasiona konopi są bardzo pożywne, są dobrym źródłem białka, które lepiej smakuje i wchłania się niż to w soi. Zawsze były terapeutycznym środkiem odżywczym, ponieważ poprzez wzmocnienie układu odpornościowego, wzrasta odporność na infekcje oraz powstawanie nieprawidłowych komórek nowotworowych. Kwas gamma-linolenowy zawarty w oleju reguluje poziom lipidów we krwi, a tym samym zapobiega miażdżycy, zawałom serca oraz udarom.

I tu chyba już nic nie muszę mówić na temat konopi...ale za to podam przepis na biszkopciki...tak sobie myśleliśmy wczoraj, że to doskonałe ciasto, jako podkład pod tort wegański...


  1. Mleko - 1 większy kubek zalałam dwoma łyżkami octu jabłkowego i zostawiłam na 10-15 minut.
  2. W misce pomieszałam dwa duże kubki mąki orkiszowej drobnej - D, szczypta kurkumy - O, łyżkę maku, solidną garść owoców goji - Z, szczyptę cynamonu - M, pół łyżeczki sody oczyszczonej i proszku do pieczenia - W
  3. W misce drugiej połączyłam pół kubka cukru brązowego, który zmieliłam w młynku, z 6 łyżkami oleju - Z
  4. Posypałam olej szczyptą cynamonu - M
  5. Wsypałam pół części produktów suchych, wlałam pół kubka mleka z octem, dosypałam resztę mąki i połączyłam z resztką mleka.
  6. Jeśli wyszło zbyt gęste proponuję dolać odrobinę wody na koniec.
  7. Następnie kilka kropli soku z cytryny - D
  8. A na koniec dodać łyżkę karobu - O

Nagrzać piekarnik na 180 stopni i piec góra/dół  przez 40 minut...:)







Zerknij też na ...
Z miłością i biszkoptem Chrupiące owsiane ciasteczka z bananem i mąką jaglaną Zdrowe wegańskie, orkiszowe rogaliki i nadzienie z białej soczewicy

6 komentarzy:

  1. Wegańskie wypieki coraz bardziej mnie cieszą...wreszcie potrzeba słodkości zaspokojona i zero wyrzutów sumienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a czy można czymś zastąpić makę orkiszową? bo akurat takie nie mam na stanie, która lepsza jest według Ciebie - pszenna, żytnia czy może gryczana?

    OdpowiedzUsuń