Tapioka i cudownie odżywcza fasola adzuki w duecie...
O jej niesamowitych właściwościach pisałam już tutaj
Warto włączyć ją do pożywienia, choćby na jej niebywałe zdolności detoksykacyjne...warto spróbować zrobić z niej kopytka...a po ugotowaniu przysmażyć na patelni z cebulką, czosnkiem i ziołami.
Sposób ich zrobienia jest niebywale prosty...robi się je podobnie, jak kluski śląskie, ja jednam zamiast skrobi ziemniaczanej użyłam skrobi z tapioki, odżywczej i łagodzącej żołądek. Nie zawiera glutenu i białka, za to witaminy i minerały i jest lekkostrawna. Grysik z tapioki pochodzi z suszenia skrobi zawartej w bulwach manioku, rośliny będącej odpowiednikiem ziemniaka w krajach Ameryki Południowej i w Azji. Jest hypoalergiczna oraz bezsmakowa.
Ja użyłam do kopytek mąki, g grysik czeka na specjalną okazję do zrobienia z niego pysznego herbacianego deseru...a póki co połączyłam z fasolą.
Zerknij też na ...
O jej niesamowitych właściwościach pisałam już tutaj
Warto włączyć ją do pożywienia, choćby na jej niebywałe zdolności detoksykacyjne...warto spróbować zrobić z niej kopytka...a po ugotowaniu przysmażyć na patelni z cebulką, czosnkiem i ziołami.
Sposób ich zrobienia jest niebywale prosty...robi się je podobnie, jak kluski śląskie, ja jednam zamiast skrobi ziemniaczanej użyłam skrobi z tapioki, odżywczej i łagodzącej żołądek. Nie zawiera glutenu i białka, za to witaminy i minerały i jest lekkostrawna. Grysik z tapioki pochodzi z suszenia skrobi zawartej w bulwach manioku, rośliny będącej odpowiednikiem ziemniaka w krajach Ameryki Południowej i w Azji. Jest hypoalergiczna oraz bezsmakowa.
Ja użyłam do kopytek mąki, g grysik czeka na specjalną okazję do zrobienia z niego pysznego herbacianego deseru...a póki co połączyłam z fasolą.
- Namocz fasolę na noc w zimnej wodzie. Rano odlej wodę, przepłucz i ugotuj w świeżej wodzie do miękkości, około 40 minut.
- Po ugotowaniu fasoli przepłucz ją i zmiksuj na gładką masę, dodając odrobinę wrzątku, jeśli ziarna będą zbyt suche do miksowania blenderem.
- Zmiksowaną masę przełóż do miski i podziel na 4 równe części, jedną wyjmij i połóż na pozostałe trzy.
- Wlej dwie łyżki sosu sojowego do fasoli i wsyp tyle soli ile będziesz chciał, fasola zwykle bywa bardzo "jałowa" be soli - W
- Kilka kropli soku z cytryny - D
- Szczypta kurkumy dla zdrowia - O
- Majeranek -łyżkę - O
- W puste miejsce wsyp mąkę z tapioki lub ziemniaczaną - Z
- Łyżkę oliwy - Z
- Łyżkę siemienia lnianego - Z
- Czosnek - ząbek, lub dwa - M
- Asafetidę szczyptę - M
- Wyrobić ciasto, jak na kopytka, albo formować kluchy, ugotować we wrzątku około 10 minut.
- Można obsmażyć dodatkowo jeszcze w cebulce, czosnku i ziołach, z warzywami :)
Smacznego !!
Zerknij też na ...
brzmi ciekawie
OdpowiedzUsuńSuper, tyko ja nigdy nie jadłam tej fasoli ;)
OdpowiedzUsuńzaraz zabieram się do roboty :)
OdpowiedzUsuń