środa, 13 listopada 2013

Serowa zupa cebulowa w wersji wegańskiej z grzankami orkiszowymi

Bez wątpienia jesień w pełni...ja czosnek i cebulę pochłaniałabym do wszystkiego...

Cebula stosowana wewnętrznie jest środkiem antyinfekcyjnym, przeciwreumatycznym, antyseptycznym, przeciwszkorbutowym i przeciwzakrzepowym, leczy skórę i jej owłosienie, wzmacnia i upiększa paznokcie,leczy gruźlicę węzłów chłonnych,jest środkiem lekko nasennym,obniża poziom cukru we krwi,osłabia napięcie jelit,pobudza popęd płciowy,wzmaga czynności nerek,jelit,wątroby,układu nerwowego,jest środkiem moczopędnym,rozpuszcza i eliminuje mocznik i chlorki,działa przeciwczerwiowo,wykrztuśnie i wydzielniczo, ułatwia trawienie produktów mącznych,utrzymuje w równowadze prace gruczołów wydzielania wewnętrznego.Daje dobre skutki w leczeniu następujących chorób i dolegliwości:angina,astma,awitaminoza,biegunka,cukrzyca,dolegliwości w oddychaniu,grypa,infekcje moczopłciowe,katar,kamica żółciowa,krzywica,nadfermentacja jelitowa,nadmiar chlorków we krwi,niedomogi prostaty,niemoc płciowa,nieżyt nosa i pogrypowy,,obecność mocznika,ogólne osłabienie fizyczne i umysłowe,obrzęki,otyłość,pasożyty jelitowe,przeziębienie,przerost układu chłonnego(stan limfatyczny),puchlina brzuszna i wodna,skąpomocz,stwardnienie tętnic,wadliwa przemiana materii,zakłócenia wzrostu włosów,zapalenie krtani,opłucnej,osierdzia,oskrzeli i węzłów chłonnych,skrzepy(leczy zwężenia naczyń krwionośnych,hamuje krzepnięcie krwi rozpuszczając włóknik,czyli fibrynę,tj.nierozpuszczalne białko będące podstawą skrzepów). Stosowana zewnętrznie leczy brodawki,brzęczenie w uszach,czyraki,głuchotę,migrenę,nerwoból zębowy,odmroziny,oparzenia,zapalenie opon mózgowych, wzmacnia porost włosów,leczy rany, ropień,wrzody,zastrzał,ukąszenie osy,uśmierza ból,odstrasza komary.


Ot co...w jednym, małym warzywku, więc dlaczego nie włączyć ją zwłaszcza w tym okresie w życie, dlaczego na jej bazie nie przygotować się do kolejnej wyprawy do Indii w lutym...postanowiłam właśnie jadać ją częściej i ku zadowoleniu domownika wczoraj...uwielbiam patrzeć, jak bliscy oblizują się ze smakiem na myśl o jedzeniu podstawionym pod nos :)

Składniki:
4 większe cebule białe ( można pomieszać z czerwonymi)
5 ziemniaków
marchew
ćwiartka selera
2 pietruszki
tymianek
3 kopiaste łyżeczki płatków drożdżowych
oliwa
siemię lniane
grzanki z pieczywa orkiszowego na zakwasie

Wykonanie:
  1. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy (Z)
  2. Wrzucić cebulę pokrojoną w plasterki cieniutkie, od czasu do czasu przemieszać i zostawić, aby zmiękła podmażana - (Z)
  3. W garnku zagotować 1,5 litra wody (O)
  4. Wrzucić kilka liści laurowych (O)
  5. Łyżkę tymianku (O)
  6. pokrojoną w kostkę marchewkę, ziemniaczki, a pietruszkę i seler w większe kawałki bo po ugotowaniu zblendujemy je, aby mieć bardziej sycącą zupę (Z)
  7. 3 łyżki kaszy jaglanej (Z)
  8. Po około 15 minutach dodać cebulkę
  9. Pogotować wszystko koło 10 minut jeszcze.
  10. Na koniec dodać pieprz (M)
  11. Sól (W)
  12. Natka pietruszki (D)
  13. Szczypta kurkumy i trzy łyżeczki płatków drożdżowych.
  14. Zmiksować pietruchę z selerem, w blenderze, zagęścić tym zupę.
  15. Do tego dorzucić grzanki z chlebka orkiszowego na zakwasie...smacznego :)

Zerknij też na ...
Zupa dyniowa z cukrem kokosowym i śmietaną migdałową Jesienna zupa krem a kalafiora z kuminem i czarną gorczycą Łagodna zupa krem z marchewki i pasztet z grochu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz