Ech, MOMO inspiruje. Ty razem pod młot poszły tybetańskie pierożki gotowane na parze!
I tu moja uwaga krótka...pierogi gotowane w ten sposób nabierają delikatności więcej, więcej miękkości...w oryginale były z białej mąki...u mnie jej nie ma, nawet w ciastach...więc ciasto zrobiłam z orkiszowej.
Składniki: ( na ciasto)
Szklanka mąki orkiszowej
3/4 szklanki wody ciepłej
sól
szczypta pieprzu
szczypta kurkumy
łyżeczka siemienia lnianego
Składniki: ( na farsz)
szklanka ugotowanej białej soczewicy
mała marchewka
odrobina kapusty włoskiej
4 pieczarki
cebulka
olej rzepakowy
szczypta pieprzu kolorowego
garam masala
kumin
sól
czosnku dwa ząbki
natka pietruszki
Wykonanie:
- Najpierw mieszamy mąkę orkiszową (D), szczyptę kurkumy i ciełą wodę (O), siemię lniane (Z), szczyptę pieprzu (M) i sól (W). Zagnieść ciasto, odstawić na blacie pod przykryciem ściereczki.
- Ugotować soczewicę, uprzednio namoczoną na kilka godzin.
- W międzyczasie zabrać się za robienie farszu.
- Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Wrzucić cebulkę (M), podsmażyć ją delikatnie, dodać czosnek (M), wrzucić marchew pokrojoną w kosteczkę, kapustę włoską, pieczarki (Z) i dusić to wszystko do nabrania miękkości.
- Dodać kumin, garam masalę i pieprz kolorowy (M).
- Dolać sos sojowy, sól (W)
- Kilka kropli soku z cytryny i natki pietruszki (D)
- Szczyptę kurkumy (O)
- Soczewice ugotowaną (Z)
- Wymieszać wszystko. Nacieszyć kubki smakowe zapachem obowiązkowo :)
- Ciasto rozwałkować, wykrawać kółka, nakładać farsz i zwijać w sakiewki.
- Gotować na parze...
- Podałam z sosem jaglano-pomidorowym, ale możecie zrobić to, jak chcecie, same też pysznie smakują.
Składniki na sos:
Pół kubka kaszy jaglanej
Dwa kubki wody
2 pomidory
sól
pieprz
suszony pomidor
pół szklanki mleka roślinnego
oleju rzepakowego łyżka
Wykonanie sosu:
- Kaszę ugotować w podanej ilości wody , dodać mleko roślinne na koniec i olej (Z)
- Szczyptę pieprzu kolorowego (M)
- Sól (W)
- Pomidory pokrojone w nierówne kawałki (D)
- Zmiksować wszystko na gładką masę
- Dodać szczyptę kurkumy (O)
- Suszonego pomidora pokrojonego w kostkę
- Sos doskonale komponował się z pierogami
Zerknij też na ...
Super:) Zawsze chciałam zrobić takie pierożki, chyba spróbuję.
OdpowiedzUsuńPolecam...pyszne :) 9latek zjadł nam prawie wszystkie :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam ! Wyszły pyszne, aromat garam masali unosił się w całej kuchni.
OdpowiedzUsuńMoja mama marudziła na to 'dziwne danie i czemu bez mięsa?' ale do tego jestem przyzwyczajona.
Wyglądają ekstra :) A ile czasu je gotować na parze?
OdpowiedzUsuń