piątek, 8 listopada 2013

Tybetańskie pierożki na parze

Ech, MOMO inspiruje. Ty razem pod młot poszły tybetańskie pierożki gotowane na parze!
I tu moja uwaga krótka...pierogi gotowane w ten sposób nabierają delikatności więcej, więcej miękkości...w oryginale były z białej mąki...u mnie jej nie ma, nawet w ciastach...więc ciasto zrobiłam z orkiszowej.


Składniki: ( na ciasto)
Szklanka mąki orkiszowej
3/4 szklanki wody ciepłej
sól
szczypta pieprzu
szczypta kurkumy
łyżeczka siemienia lnianego
Składniki: ( na farsz)
szklanka ugotowanej białej soczewicy
mała marchewka
odrobina kapusty włoskiej
4 pieczarki
cebulka
olej rzepakowy
szczypta pieprzu kolorowego
garam masala
kumin
sól
czosnku dwa ząbki
natka pietruszki
Wykonanie:

  1. Najpierw mieszamy mąkę orkiszową (D), szczyptę kurkumy i ciełą wodę (O), siemię lniane (Z), szczyptę pieprzu (M) i sól (W). Zagnieść ciasto, odstawić na blacie pod przykryciem ściereczki.
  2. Ugotować soczewicę, uprzednio namoczoną na kilka godzin.
  3. W międzyczasie zabrać się za robienie farszu.
  4. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Wrzucić cebulkę (M), podsmażyć ją delikatnie, dodać czosnek (M), wrzucić marchew pokrojoną w kosteczkę, kapustę włoską, pieczarki (Z) i dusić to wszystko do nabrania miękkości.
  5. Dodać kumin, garam masalę i pieprz kolorowy (M).
  6. Dolać sos sojowy, sól (W)
  7. Kilka kropli soku z cytryny i natki pietruszki (D)
  8. Szczyptę kurkumy (O)
  9. Soczewice ugotowaną (Z)
  10. Wymieszać wszystko. Nacieszyć kubki smakowe zapachem obowiązkowo :)
  11. Ciasto rozwałkować, wykrawać kółka, nakładać farsz i zwijać w sakiewki. 
  12. Gotować na parze...
  13. Podałam z sosem jaglano-pomidorowym, ale możecie zrobić to, jak chcecie, same też pysznie smakują.


Składniki na sos:
Pół kubka kaszy jaglanej
Dwa kubki wody
2 pomidory
sól
pieprz
suszony pomidor
pół szklanki mleka roślinnego
oleju rzepakowego łyżka
Wykonanie sosu:
  1. Kaszę ugotować w podanej ilości wody , dodać mleko roślinne na koniec i olej (Z)
  2. Szczyptę pieprzu kolorowego (M)
  3. Sól (W)
  4. Pomidory pokrojone w nierówne kawałki (D)
  5. Zmiksować wszystko na gładką masę
  6. Dodać szczyptę kurkumy (O)
  7. Suszonego pomidora pokrojonego w kostkę
  8. Sos doskonale komponował się z pierogami 








Zerknij też na ...

4 komentarze:

  1. Super:) Zawsze chciałam zrobić takie pierożki, chyba spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam...pyszne :) 9latek zjadł nam prawie wszystkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam ! Wyszły pyszne, aromat garam masali unosił się w całej kuchni.
    Moja mama marudziła na to 'dziwne danie i czemu bez mięsa?' ale do tego jestem przyzwyczajona.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają ekstra :) A ile czasu je gotować na parze?

    OdpowiedzUsuń