czwartek, 7 listopada 2013

Kruche ciasteczka z gorzką czekoladą

Ciasteczka powstały w krótką chwilę...zmieszanie kilku składników, szybkie pieczenie a radości na całe dwa dni moich i domowników także.
I już wiem, że przepis zmodyfikujemy w ten weekend, bo zostałam poproszona o wspólne upieczenie przez 9-latka. Nie zostaje nic innego, jak tylko już teraz kombinować nad składem, pomysł jeden mam...ale póki co podaję przepis na te oto ciasteczka.




Składniki:
1 łyżka siemienia lnianego
1/3 szklanki oleju
Pół szklanki ciepłego mleka roślinnego, ale równie dobrze może być ciepła woda
Pół łyżeczki sody oczyszczonej, pół łyżeczki proszku do pieczenia
Pół szklanki cukru brązowego, albo ksylitolu
Łyżka inuliny
Łyżka kopiasta karobu
1,5 szklanki mąki orkiszowej
szczypta kurkumy
Szczypta cynamonu
2 łyżki skrobi kukurydzianej
Łyżka wody z kwiatu pomarańczy, ale można pominąć
Gorzka czekolada pokrojona w paseczki w ilości dowolnej

Wykonanie:
  1. Siemię lniane zmielone w młynku zalać ciepłym mlekiem i odstawić do napęcznienia.
  2. W międzyczasie przesiać mąkę do miski (D), posypać szczyptą kurkumy (O), dodać cukier (Z), olej (Z), łyżkę inuliny (Z)
  3. Szczyptę cynamonu(M)
  4. Sodę i proszek do pieczenia (W)
  5. Łyżka wody z kwiatu pomarańczy, albo octu jabłkowego (D)
  6. Karob i gorzka czekolada (O)
  7. Wymieszać wszystko dokładnie, formować kuleczki, kłaść je na blaszkę, spłaszczać ręką.
  8. Piec około 15 minut w 180 stopniach. Nie spalić :)
Pyszne...






Zerknij też na ...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz