poniedziałek, 12 maja 2014

Gulasz z żółtą soczewicą

Żółta soczewica, czonek i świeże zioła...chyba nie ma pyszniejszego połączenia.



Do tgo towarzystwo warzyw dowolnego rodzaju...świezych warzyw z warzywniaczka pod blokiem....i można cieszyć się wiosną :)

Do zrobienia gulaszu potrzebujemy:

dwa ziemniaki
marchew - 2 sztuki
pietruszka
ćwiartka selera
cukinia
czosnek
cebulka
pieprz cytrynowy
sól czarna himalajska
łyżka sosu sojowego
curry
kurkuma
szklanka żółtej soczewicy
łyżka tymianku


Wykonanie:

  1. Warzywa obrać, pokroić w kosteczkę ( poza cuknią ) - wrzucić do rondelka, zalać wrzątkiem i poddusić koło 10 minut - Z
  2. Dorzucić szklankę opłukanej żółtej soczewicy - Z
  3. Cebulę pokrojoną w pióra - M
  4. Czosnek pokrojony w plasterki - M
  5. Dodać cukinię - Z
  6. Poddusić całość koło 10 minut jeszcze.
  7. Curry, pieprz cytrynowy - M
  8. Sól czarna himalajska, sos sojowy - W
  9. Świeży rozmaryn i tymianek  -D
  10. Kurkuma, tymianek - O
Podawać z brązowym okrągłym ryżem, świezymi warzywami, lub jakkolwiek chcecie.
Wiem, że nie wygląda "efektownie"... ale za to smakuje pysznie :)









Zerknij też na ...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz