Pyszne...pięknie żółte i proste...do tego zdrowe...z tego ciasta musi po prostu wyjść pyszne danie.
Uwielbiam mąkę z ciecierzycy. Lubię ciecierzycę w różnych postaciach...w zupie, gulaszu, pastach do chleba, jak również w postaci tej bajecznie pięknej, żółtej mąki.
Dodatkowo okraszona kurkumą, z różnymi dodatkami w środku może zachwycić sobą każdego.
Ważnym aspektem jest proporcja 1 / 1 mleka lub wody i mąki z ciecierzycy. I nie macie się czego obawiać, jeśli myślicie, że ciasto jest za rzadkie...ono właśnie ma takowe być.
Fajnie dodać do ciasta coś bardziej soczystego, bo samo w sobie wychodzi odrobinę suche...albo zrobić naleśniki z farszem, a na wierzch ułożyć cebulkę podsmażoną na słodko i domowej produkcji keczup :)
Jarek robi bez wątpienia najlepszą słodką cebulkę, jaką jadłam...na zimną patelnię kroi drobniutko cebulę, dodaje olej ryżowy i delikatnie poddusza. Wychodzi soczysta, miękka i niebywale słodka.
Farsz powstał z połączenia ryżu długiego brązowego, tu spokojnie możecie włączyć swój ulubiony dodatek i fasoli adzuki.
Myślę, że tyle głów, ile pomysłów i tyle powstałoby rodzajów farszu :)
U nas było wczoraj tak:
Składniki na naleśniki:
1, 5 szklanki mąki z ciecierzycy
1,5 szklanki wody
2 łyżki płatków drożdżowych
sól czarna himalajska
szczypta czarnej gorczycy
pieprz
asafetyda
kurkuma
natki pietruszki garść
Wykonanie:
Zerknij też na ...
Uwielbiam mąkę z ciecierzycy. Lubię ciecierzycę w różnych postaciach...w zupie, gulaszu, pastach do chleba, jak również w postaci tej bajecznie pięknej, żółtej mąki.
Dodatkowo okraszona kurkumą, z różnymi dodatkami w środku może zachwycić sobą każdego.
Ważnym aspektem jest proporcja 1 / 1 mleka lub wody i mąki z ciecierzycy. I nie macie się czego obawiać, jeśli myślicie, że ciasto jest za rzadkie...ono właśnie ma takowe być.
Fajnie dodać do ciasta coś bardziej soczystego, bo samo w sobie wychodzi odrobinę suche...albo zrobić naleśniki z farszem, a na wierzch ułożyć cebulkę podsmażoną na słodko i domowej produkcji keczup :)
Jarek robi bez wątpienia najlepszą słodką cebulkę, jaką jadłam...na zimną patelnię kroi drobniutko cebulę, dodaje olej ryżowy i delikatnie poddusza. Wychodzi soczysta, miękka i niebywale słodka.
Farsz powstał z połączenia ryżu długiego brązowego, tu spokojnie możecie włączyć swój ulubiony dodatek i fasoli adzuki.
Myślę, że tyle głów, ile pomysłów i tyle powstałoby rodzajów farszu :)
U nas było wczoraj tak:
Składniki na naleśniki:
1, 5 szklanki mąki z ciecierzycy
1,5 szklanki wody
2 łyżki płatków drożdżowych
sól czarna himalajska
szczypta czarnej gorczycy
pieprz
asafetyda
kurkuma
natki pietruszki garść
Wykonanie:
- Wsypać mąkę z ciecierzycy do miski - Z
- Wsypać szczyptę pieprzu, czarnej gorczycy - M
- Wodę i sól - W
- Natkę pietruszki - D
- Kurkumę - O
- Zostawić ciasto na około godzinę. Nie przejmujcie się, kiedy początkowo pojawią się grudki z ciasta, w miarę upływu czasu, kiedy ciasto będzie dojrzewać, grudki znikną.
- Usmażcie na patelni w takie piękne naleśniki spękane, jak sucha ziemia.
A na farsz potrzebujemy:
pół szklanki suchego ryżu
pół szklanki suchej fasoli adzuki
cebulkę
kurkumę
pieprz
sól
czubrycę czerwoną
asafetydę
suszone liście kolendry
- Fasolę adzuki namoczyć wcześniej.
- Wrzucić do wrzątku dwa liście laurowe - O
- Ryż - Z
- Dorzucić szczyptę pieprzu lub czarnej gorczycy - M
- Po około 20 minutach dołożyć szklankę namoczonej fasoli adzuki - W
- Pogotować do miękkości.
- Dodać pieprz, asafetydę, może być czubryca czerwona - M
- Sól, ew. dodać odrobię spiruliny - W
- Kilka kropel soku z cytryny - D
- Kurkuma, szczypta suszonych liści kolendry - O
- Podduszona cebulka - Z
Gotowy farsz nakładać do naleśników. Dekorować cebulą, dołączyć do tego domowy keczup.
Został nam również kalafior uparowany z soboty.
Na patelnię go, odrobinę podlać olejem ryżowym, doprawić solą i pieprzem i posypać płatkami drożdżowymi :) Przepyszny wyszedł Jarkowi :)
Zerknij też na ...
Na pewno spróbuję tych naleśników, dzięki za przepis. :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam i wyszły pyszne, tylko okropnie się smażyły, rozwalały się przy smażeniu, tylko połowę zdołałam usmażyć w całości.
UsuńHm, ja zauważyłam, że zależy ogromnie smażenie od tego, na jakiej patelni i na jakim oleju. U nas przetestowany olej ryżowy, bo na winogronowym się przykleja, w patelnia berghoff :)
UsuńPolecam się, ja jestem w nich zakochana :)
OdpowiedzUsuń