poniedziałek, 19 maja 2014

Szybkie i pyszne naleśniki

Pyszne...pięknie żółte i proste...do tego zdrowe...z tego ciasta musi po prostu wyjść pyszne danie.

Uwielbiam mąkę z ciecierzycy. Lubię ciecierzycę w różnych postaciach...w zupie, gulaszu, pastach do chleba, jak również w postaci tej bajecznie pięknej, żółtej mąki.
Dodatkowo okraszona kurkumą, z różnymi dodatkami w środku może zachwycić sobą każdego.

Ważnym aspektem jest proporcja 1 / 1 mleka lub wody i mąki z ciecierzycy. I nie macie się czego obawiać, jeśli myślicie, że ciasto jest za rzadkie...ono właśnie ma takowe być.
Fajnie dodać do ciasta coś bardziej soczystego, bo samo w sobie wychodzi odrobinę suche...albo zrobić naleśniki z farszem, a na wierzch ułożyć cebulkę podsmażoną na słodko i domowej produkcji keczup :)

Jarek robi bez wątpienia najlepszą słodką cebulkę, jaką jadłam...na zimną patelnię kroi drobniutko cebulę, dodaje olej ryżowy i delikatnie poddusza. Wychodzi soczysta, miękka i niebywale słodka.

Farsz powstał z połączenia ryżu długiego brązowego, tu spokojnie możecie włączyć swój ulubiony dodatek i fasoli adzuki.
Myślę, że tyle głów, ile pomysłów i tyle powstałoby rodzajów farszu :)

U nas było wczoraj tak:

Składniki na naleśniki:
1, 5 szklanki mąki z ciecierzycy
1,5 szklanki wody
2 łyżki płatków drożdżowych
sól czarna himalajska
szczypta czarnej gorczycy
pieprz
asafetyda
kurkuma
natki pietruszki garść

Wykonanie:


  1. Wsypać mąkę z ciecierzycy do miski - Z
  2. Wsypać szczyptę pieprzu, czarnej gorczycy - M
  3. Wodę i sól - W
  4. Natkę pietruszki - D
  5. Kurkumę - O
  6. Zostawić ciasto na około godzinę. Nie przejmujcie się, kiedy początkowo pojawią się grudki z ciasta, w miarę upływu czasu, kiedy ciasto będzie dojrzewać, grudki znikną.
  7. Usmażcie na patelni w takie piękne naleśniki spękane, jak sucha ziemia.
A na farsz potrzebujemy:

pół szklanki suchego ryżu 
pół szklanki suchej fasoli adzuki
cebulkę
kurkumę
pieprz
sól
czubrycę czerwoną
asafetydę
suszone liście kolendry

  1. Fasolę adzuki namoczyć wcześniej.
  2. Wrzucić do wrzątku dwa liście laurowe - O
  3. Ryż - Z
  4. Dorzucić szczyptę pieprzu lub czarnej gorczycy - M
  5. Po około 20 minutach dołożyć szklankę namoczonej fasoli adzuki  - W
  6. Pogotować do miękkości.
  7. Dodać pieprz, asafetydę, może być czubryca czerwona - M
  8. Sól, ew. dodać odrobię spiruliny - W
  9. Kilka kropel soku z cytryny - D
  10. Kurkuma, szczypta suszonych liści kolendry - O
  11. Podduszona cebulka - Z
Gotowy farsz nakładać do naleśników. Dekorować cebulą, dołączyć do tego domowy keczup.

Został nam również kalafior uparowany z soboty.
Na patelnię go, odrobinę podlać olejem ryżowym, doprawić solą i pieprzem  i posypać płatkami drożdżowymi :) Przepyszny wyszedł Jarkowi :)











Zerknij też na ...

4 komentarze:

  1. Na pewno spróbuję tych naleśników, dzięki za przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobiłam i wyszły pyszne, tylko okropnie się smażyły, rozwalały się przy smażeniu, tylko połowę zdołałam usmażyć w całości.

      Usuń
    2. Hm, ja zauważyłam, że zależy ogromnie smażenie od tego, na jakiej patelni i na jakim oleju. U nas przetestowany olej ryżowy, bo na winogronowym się przykleja, w patelnia berghoff :)

      Usuń