Moje początki z yerba mate były ciężkie.
Gorzki napar z ziół, smolisty, pity jeszcze przez kiepskiej jakości bombillę powodował, że smak zdrowia i napoju joginów przeplatał się skutecznie z mułem z kiepskiej jakości yerba mate.
Skutecznie mnie odstraszył od siebie...wróciłam do niej jakiś rok temu, znalazłam fajne szklane naczynie, dzięki czemu nie ma ryzyka zapleśnienia namaczanych liści, kupiłam bardzo efektowną bombillę i wreszcie posmakowałam zdrowia.
Z punktu medycyny chińskiej na yerbę mimo wszystko należy uważać, gdyż wychładza organizm, nawet pita ciepła :)
Warto zadbać w niej np o kawałek imbiru, albo o zaparzanie jej wywarem z imbiru, goździków lub cynamonu.
Pita przez bombillę nadaje temu rytuałowi magię...i pamiętajcie, alby kupować yerbę naprawdę dobrej jakości.
Stopniowo przyzwyczajajcie organizm do jej smaku...jest inny, niż cała masa barwionych herbat, z aromatami i dodatkami i kolorem hibiskusa.
Nie trzeba pić jej zaraz takiej, jak zwykle piją w Paragwaju, czyli zrobionej prawie tak, że bombilla w niej stoi :) można pić lżejszy napar...a oto kilka właściwości zdrowotnych tego napoju:
Gorzki napar z ziół, smolisty, pity jeszcze przez kiepskiej jakości bombillę powodował, że smak zdrowia i napoju joginów przeplatał się skutecznie z mułem z kiepskiej jakości yerba mate.
Skutecznie mnie odstraszył od siebie...wróciłam do niej jakiś rok temu, znalazłam fajne szklane naczynie, dzięki czemu nie ma ryzyka zapleśnienia namaczanych liści, kupiłam bardzo efektowną bombillę i wreszcie posmakowałam zdrowia.
Z punktu medycyny chińskiej na yerbę mimo wszystko należy uważać, gdyż wychładza organizm, nawet pita ciepła :)
Warto zadbać w niej np o kawałek imbiru, albo o zaparzanie jej wywarem z imbiru, goździków lub cynamonu.
Pita przez bombillę nadaje temu rytuałowi magię...i pamiętajcie, alby kupować yerbę naprawdę dobrej jakości.
Stopniowo przyzwyczajajcie organizm do jej smaku...jest inny, niż cała masa barwionych herbat, z aromatami i dodatkami i kolorem hibiskusa.
Nie trzeba pić jej zaraz takiej, jak zwykle piją w Paragwaju, czyli zrobionej prawie tak, że bombilla w niej stoi :) można pić lżejszy napar...a oto kilka właściwości zdrowotnych tego napoju:
- Yerba mate podnosi odporność organizmu, polepsza trawienie, zwiększa koncentrację, czyści krew i usuwa z niej substancje toksyczne, balansuje układ nerwowy, przywraca młodzieńczy kolor włosów, opóźnia starzenie się, niweluje zmęczenie, pobudza umysł, odchudza, wzmaga siły, zmniejsza stres i zwalcza bezsenność
- Ma właściwości stymulujące, przeczyszczające, ściągające, moczopędne, napotne i przeciwgorączkowe. Zawiera witaminy i minerały: A, C, E, B-1, B-2 (czyli ryboflawinę) i B-complex; karoten, kwas pantotenowy, biotynę czyli witaminę H, magnez, wapń, żelazo, sód, potas, mangan, krzem, fosforyty, siarkę, cynk, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholinę oraz inozyt
- Kawa wypłukuje z organizmu różne minerały, m.in. magnez. Yerba mate ich dostarcza. Aktywna substancja yerba mate nazywa się mateina. Jest to odmiana kofeiny.
- Nie zaleca się picia yerba mate osobom palącym tytoń i pijącym alkohol. Niektóre badania wskazują, że może istnieć związek pomiędzy paleniem i nadużywaniem alkoholu, piciem yerba mate i nowotworowymi zmianami przełyku.
- Pobudza podobnie jak kawa, ale różni się od niej m.in. tym, że w przypadku kawy pobudzenie jest mocne i krótkie, a po yerba mate długotrwałe
Nie mam już innych słów, aby przekonać Was do picia yerby....powoli...nic na siłę, ale niech wiadomość o jej cudownych właściwościach będzie w Waszych głowach buszować :)
Smacznego!!
ja już jestem na etapie lubienie :)) ściskam
OdpowiedzUsuńIlonko....ja już się uzależniam ;)
OdpowiedzUsuńWczoraj na projekcji filmu o Paragwaju, okazuje się, że początkowo pito ją z zimną wodą....ja kocham ją ciepłą...:) Choć miewam przeczucie, że moje nerki jakoś są na zwiększonych obrotach na niej....może to wynika z beztroskiego poniekąd sączenia jej za dnia? :)
No i kiedy pijemy ją wspólnie?
Super ze napisalas o tym działaniu wychładzajacym. A czy nie jest tak, że inne zioła mają podobne działanie ?
OdpowiedzUsuń