Bo można połączyć i pysznie i zdrowo...
Fasola adzuki, o której już na blogu pisałam i buraki młode, czyli botwinka.
Zupa zagęszczona zmiksowanym selerem i pietruszką.
Taki "zagęstnik" bardzo mi pasuje...
Lubiłam i lubię do tej pory gęste i pożywne zupy, ale niekoniecznie zagęszczane mąką białą i wodą , jak to robiła mama :)
Teraz gotuję duże kawałki selera i pietruszki w zupie, żeby je łatwiej było wyłowić do zmiksowania blenderem, dodaję tą "papę" do zupy...dzięki temu nabiera ona gęstego charakteru. A problem z nielubieniem tych warzyw w zupach przestaje istnieć.
I ta zupa posmakowała rodzinie. Pożywna, zdrowa, odbudowująca krew i eliminująca toksyny z organizmu, doprawiona odpowiednio, aby w taką pluchę nie wychładzała...
Składniki:
pęczek botwinki
dwa ziemniaki
marchew
pietruszka
ćwiartka selera
pieprz
majeranek
kurkuma
łyżeczka ksylitolu
sól himalajska czarna
dwa ząbki czosnku
cebulka mała, może być czerwona
trzy liście laurowe
kilka owoców jałowca
szklanka namoczonej fasoli adzuki
Wykonanie:
Zerknij też na ...
Fasola adzuki, o której już na blogu pisałam i buraki młode, czyli botwinka.
Zupa zagęszczona zmiksowanym selerem i pietruszką.
Taki "zagęstnik" bardzo mi pasuje...
Lubiłam i lubię do tej pory gęste i pożywne zupy, ale niekoniecznie zagęszczane mąką białą i wodą , jak to robiła mama :)
Teraz gotuję duże kawałki selera i pietruszki w zupie, żeby je łatwiej było wyłowić do zmiksowania blenderem, dodaję tą "papę" do zupy...dzięki temu nabiera ona gęstego charakteru. A problem z nielubieniem tych warzyw w zupach przestaje istnieć.
I ta zupa posmakowała rodzinie. Pożywna, zdrowa, odbudowująca krew i eliminująca toksyny z organizmu, doprawiona odpowiednio, aby w taką pluchę nie wychładzała...
Składniki:
pęczek botwinki
dwa ziemniaki
marchew
pietruszka
ćwiartka selera
pieprz
majeranek
kurkuma
łyżeczka ksylitolu
sól himalajska czarna
dwa ząbki czosnku
cebulka mała, może być czerwona
trzy liście laurowe
kilka owoców jałowca
szklanka namoczonej fasoli adzuki
Wykonanie:
- Do garnka z zimną wodą włożyć namoczoną fasolę adzuki - W
- Dodać kilka kropli soku z cytryny.
- Zagotować.
- Wrzucić liście laurowe, owoce jałowca - O. Pogotować z nich wywar około 5 minut.
- Dodać warzywa pokrojone w kostkę - Z. Dać im około 15 minut na podgotowanie.
- Po tym czasie wyjąć ugotowany seler i pietruszkę, zmiksować blenderem. Dodać do zupy.
- Dodać pieprz, szczyptę chilli - M
- Sól, ew. łyżkę sosu sojowego również - W
- Kilka kropli soku z cytryny - D
- Kurkuma, majeranek - O
- Łyżeczkę ksylitolu.
Zajadać ze smakiem....
Zerknij też na ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz