czwartek, 29 maja 2014

Prosto i zielono

Szpinak z fasolką mung...nie ma piękniejszego i smaczniejszego połączenia.
Lubię małe fasolki...a to połączenie jest wyjątkowo proste i szybkie do zrobienia. 
Fasola wymaga wcześniejszego namoczenia, żeby się łatwiej gotowała. A szpinak wtapia się w nią w idealnie szybkim tempie. Zatem danie dla zapracowanych i wymagających dobrego smaku :) I najważniejsze, że pełnowartościowe.
U mnie gościło w towarzystwie kaszy jęczmiennej, która przez jakiś czas poszła niejako w odstawkę...





Składniki:
  • trzy duże kiście szpinaku
  • szklanka suchej fasoli mung
  • trzy ząbki czosnku
  • cebula
  • pieprz, sól
  • olej ryżowy
  • kurkuma
  • asafetyda

Wykonanie:

  1. Fasolę namoczyć przez noc i ugotować do miękkości.
  2. Do rondla wsypać pokrojoną w pióra cebulę - M, dodać olej ryżowy - Z i poddusić wszystko razem.
  3. Dorzucić czosnek pokrojony w plasterki - M, pieprz i asafetydę - M
  4. Po tym, jak cebulka zmięknie wsypać fasolę ugotowaną i sól - W
  5. Szpinak pokrojony w paseczki- D
  6. Kurkuma - O
  7. Poddusić tylko tyle, aby szpinak zmiękł.
  8. Podawać z czym Wam serce podyktuje :)





Zerknij też na ...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz