Tofucznica i pasta z awokado z chlebem pieczonym w nocy...
chwilowo owsianka poszła w odstawkę przez weekend. Od mojego powrotu z Indii nieustannie towarzyszy mi co dzień...a dziś powiedziałam STOP.
Marzę o chlebie, z ciepłą tofucznicą i jakąś wyborną pastą.
No to zabieramy się do pracy...poprzedniego dnia namoczyłam soję...rano ją zmiksowałam, podgotowałam, przelałam przez sito, zakropiłam sokiem z cytryny i tofu było gotowe :)
Jarek w międzyczasie robił pastę...
Zjedliśmy zajadając się tym ze smakiem, później nieco czuć nas było czosnkiem, ale co tam...
Składniki na tofucznicę:
Zerknij też na ...
chwilowo owsianka poszła w odstawkę przez weekend. Od mojego powrotu z Indii nieustannie towarzyszy mi co dzień...a dziś powiedziałam STOP.
Marzę o chlebie, z ciepłą tofucznicą i jakąś wyborną pastą.
No to zabieramy się do pracy...poprzedniego dnia namoczyłam soję...rano ją zmiksowałam, podgotowałam, przelałam przez sito, zakropiłam sokiem z cytryny i tofu było gotowe :)
Jarek w międzyczasie robił pastę...
Zjedliśmy zajadając się tym ze smakiem, później nieco czuć nas było czosnkiem, ale co tam...
Składniki na tofucznicę:
- tofu zrobione z dwóch szklanek soi, połączonych z 12 szklankami wody, zakropione sokiem z całej cytryny
- biała część białego świeżego, niewielkiego pora
- sól, pieprz
- olej ryżowy
- ćwiartka pomidora
- szczypta kurkumy
A robi się ją zupełnie prosto:
- Olej wlać na ciepłą patelnię - Z
- Wrzucić por i poddusić go lekko, do miękkości - M
- Dodać tofu i sól - W
- Pokrojoną ćwiartkę pomidora w małe kawałeczki - D
- Szczypta kurkumy - O
Zajadać...najlepiej z chlebkiem z pastą z awokado z kiszonym, swoim ogórkiem.
Składniki na pastę:
- awokado
- dwa ząbki czosnku
- ogórek kiszony pokrojony w drobną kosteczkę
- natka pietruszki
- sól
Wykonanie:
- Awokado zmiażdżyć widelcem. Pamiętajcie, aby było dojrzałe :) Niedojrzałe jest twarde i gorzkie, a dojrzałe zupełnie inne, słodkie i bardzo miękkie.
- Dodać czosnek pokrojony w drobną kosteczkę.
- Pieprz, sól.
- Natka pietruszki.
- Ogórek z własnego kiszenia bardzo drobno pokrojony w kosteczkę .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz