poniedziałek, 16 czerwca 2014

Żółta pasta do chleba

Miłości do żółtej soczewicy nie zastąpi nic.
No, chyba, że połączenie czerwonej, z czerwonym pieprzem i cudownie różowym czosnkiem :)




Z dodatkiem kaszy jaglanej i orzechów nerkowca...wyszła pyszna kasza, jak nic :)
Rozeszła się bardzo szybko...

Składniki:
3/4 szklanki suchej żółtej soczewicy pomieszanej z czerwoną
0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej
pół filiżanki orzechów nerkowca
3 duże ząbki czosnku, albo i więcej, to zależy od was
czerwony pieprz
cebulka młoda średniej wielkości
olej ryżowy
asafetyda
kurkuma
sól czarna himalajska
płatki drożdżowe 3 łyżki
natka pietruszki

Wykonanie:


  1. Soczewicę wrzucić do wody w ilości 1:1 i gotować około 10 minut.
  2. Kaszę jaglaną sparzyć wrzątkiem i zagotować w ilości 1 cz. kaszy - 3 części wrzątku. dodać do niej orzechy nerkowca - Z
  3. Ugotować wszystko do miękkości. Zmiksować po ugotowaniu blenderem.
  4. Dodać pieprz czerwony, asafetydę - M
  5. Sól czarną himalajską - W
  6. Natka pietruszki- D
  7. Płatki drożdżowe - O
  8. Jeśli jest za gęste, dodać wrzątku - O
  9. Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić do miękkości na oleju - dodać do pasty.
  10. Wymieszać i zajadać :)









Zerknij też na ...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz