poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Zapiekany humus

Jak na prawidło świąteczne przystało, w lodówce naszej jest jeszcze pasztet i ciasto. Zostało ze Świąt i nie dlatego, że było niedobre...wręcz przeciwnie. Były to dwa naprawdę genialne wypieki.
Święta spędziliśmy w Brandysówce, w schronisku dla wspinaczy.
Swoja kuchnia do dyspozycji, lodówka, kuchenka gazowa. I jedna weganka, której ślinka ciekła, kiedy patrzyła do lodówki, a tam zabrane przez nas kiełki :)
Zabraliśmy ze sobą siatę jabłek i bananów dla chłopaków, kalafior, marchewkę, kiełki, chleb, pasztet i brownie, kawę, olej z pestek dyni, pomidory...sól i pieprz, jako uniwersalne przyprawy do wszystkiego :)
Zapomniałabym o hamburgerach na drogę do Brnadysówki.
Zeszłoroczne Święta spędzone przy pizzy, te z hamburgerami :) Ale kotlety z ciecierzycy, rukola, sos serowy z kaszy jaglanej z białą gorczycą usprawiedliwiają wszystko.
Uwielbiamy takie rozpusty :)

Na śniadanie zrobiliśmy wielkanocną owsiankę :)
Na drugie kawa i brownie...obiad to ryż z kotletami i warzywami na parze, a na kolację...chlebek na zakwasie wraz z genialnym pasztetem.
Wybaczcie komentarz, ale tak na niego patrzyliśmy...pięknie czerwony od buraków, al jakbyśmy mieli w zasięgu jakiegoś mięsożercę...podsunęlibyśmy pyszny pasztet z wołowiny :) Muszę taki eksperyment zrobić, jak szwagier przyjedzie :)

Zastanawiałam się, co mam zrobić na wyjazd.
Pasta do chleba na bank, bo w schronisku wegańskiego nic nie zjem...
Pasta tak, ale koniecznie  zapiekana!
W lodówce buraki, ciecierzyca na kotlety do hamburgerów...robimy humus, ale zapiekany :)





Składniki:
główka czosnku
3 średniej wielości buraków ugotowanych na parze
pół szklanki suchej kaszy jaglanej ugotowanej w wodzie z parowania się buraków
szklanka mokrej ciecierzycy - namoczonej na noc
tymianek
sól czarna himalajska
pieprz
kurkuma
biała gorczyca
kilka kropel soku z cytryny
łyżka mąki z ciecierzycy, albo ryżowej, jeśli nie macie 
2 łyżki oleju
4 łyżki sezamy


Wykonanie:

  1. Buraki ugotować na parze, wyjąć do miski, zmiksować blenderem - Z
  2. W wodzie z gotowania buraków ugotować kaszę jaglaną, po 10 minutach od gotowania wrzucić mokrą ciecierzycę - Z, pogotować to jeszcze 5 minut, po czym zmiksować blenderem
  3. Zmiksować olej z sezamem na gładką masę - Z
  4. Połączyć składniki wszystkie razem w misce, zmiksować jeszcze porządnie razem.
  5. Dodać czosnek posiekany drobniutko - M
  6. Pieprz biały tłuczony z białą gorczycą - M
  7. Sól czarna himalajska do smaku - W
  8. Kilka kropel soku z cytryny - D
  9. Szczypta kurkumy - O
  10. Tymianku do woli - D
  11. Zamieszać wszystko razem.
  12. Piec w 180 stopniach koło 50-60 minut
  13. Koniecznie zostawić do przestudzenia, kasza jaglana na zimno bowiem ładniej wiąże składniki 
Zajadać z pomidorkiem, cebulką świeżą...chlebkiem, kiełkami...czym chcecie :)







Zerknij też na ...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz