Tempeh robił Jarek, kiedy ja byłam w Indiach.
Na fb część z Was pisała, że tempeh nie wyszedł...i jak mniema, porównując moje doświadczenia sprzed kilku lat a informacje, jakie podał mi teraz Jarek...wnioskuję, że gwarancją dobrze zrobionego tempehu jest kupienie gotowego zestawu na stronie tempehservice.com
Być może przyczyną jest kupno gotowej już łuszczonej soi. Może to przebieranie łupinek, dość pieczołowita i bardzo mozolna praca, zawieruszone gdzieś pojedyncze łupinki powodują, że proces fermentacji nie przebiega, jak powinien...może powinniście spróbować raz jeszcze?
http://tempehservice.com/info/22/tempeh-zestaw tu jest dokładny opis tego, jak zrobić tempeh. Jeśli wykonuje się go zgodnie z zaleceniami, przestrzegając czasu, pozwalając soi ostygnąć i mierząc temperaturę w piekarniku...wychodzi pyszne tempeh, jak nasze :)
Kupno zestawu, w porównaniu z ceną tempehu, wychodzi korzystnie...no i wreszcie można się nim zajadać do woli, rozmrażając go i robiąc na tysiące różnych sposobów...u nas na obiad, z domowej roboty przecierem pomidorowym.
Składniki:
tempeh całe opakowanie, czyli dwa takie kawałki, jak na zdjęciu
cebulka czerwona duża
kilka ząbków czosnku
natka pietruszki
szczypta kurkumy
czarna gorczyca
sól czarna himalajska
olej ryżowy albo rzepakowy
pieprz
dwie łyżki przecieru pomidorowego, najlepiej domowej roboty
Wykonanie:
Na fb część z Was pisała, że tempeh nie wyszedł...i jak mniema, porównując moje doświadczenia sprzed kilku lat a informacje, jakie podał mi teraz Jarek...wnioskuję, że gwarancją dobrze zrobionego tempehu jest kupienie gotowego zestawu na stronie tempehservice.com
Być może przyczyną jest kupno gotowej już łuszczonej soi. Może to przebieranie łupinek, dość pieczołowita i bardzo mozolna praca, zawieruszone gdzieś pojedyncze łupinki powodują, że proces fermentacji nie przebiega, jak powinien...może powinniście spróbować raz jeszcze?
http://tempehservice.com/info/22/tempeh-zestaw tu jest dokładny opis tego, jak zrobić tempeh. Jeśli wykonuje się go zgodnie z zaleceniami, przestrzegając czasu, pozwalając soi ostygnąć i mierząc temperaturę w piekarniku...wychodzi pyszne tempeh, jak nasze :)
Kupno zestawu, w porównaniu z ceną tempehu, wychodzi korzystnie...no i wreszcie można się nim zajadać do woli, rozmrażając go i robiąc na tysiące różnych sposobów...u nas na obiad, z domowej roboty przecierem pomidorowym.
Składniki:
tempeh całe opakowanie, czyli dwa takie kawałki, jak na zdjęciu
cebulka czerwona duża
kilka ząbków czosnku
natka pietruszki
szczypta kurkumy
czarna gorczyca
sól czarna himalajska
olej ryżowy albo rzepakowy
pieprz
dwie łyżki przecieru pomidorowego, najlepiej domowej roboty
Wykonanie:
- Na patelni rozgrzać olej
- wrzucić tempeh na gorącą patelnię podsmażyć
- Dorzucić cebulkę pokrojoną w pióra, czosnek, czarną gorczycę, pieprz
- Posolić
- Dołożyć dwie łyżki przecieru pomidorowego
- Natkę pietruszki pokrojoną
- Opruszyć kurkumą
Zajadać z ryżem, warzywami, do woli :)
Witam,
OdpowiedzUsuńwłaśnie przymierzam się do wykonania tempehu ale nie na soi a na soczewicy - robiłaś może ? Ja ?k i jak Ci wyszedł? Boje sie jeść soje, w Polsce od kilku juz lat uprawiaja rolnicy soje GMO wiec tak naprawde nie wiemy jaka ona jest. Ja nie chce GMO do póki mam wybór. Kiedyś ktos piasał, ze robi tempeh z soczewicy, ale nie mogę tego znaleźć. Więc jeżeli coś wiesz na ten temat , to bedzie mi miło - dzięki :)
Pozdrawiam serdecznie, Z