czwartek, 24 kwietnia 2014

Wegańskie orkiszowo-gryczane brownie bez cukru

Lubię piec.
Lubię, kiedy rodzina wcina to, co wychodzi z pieca...pasztet, chleb, ciasto...
Te ostatnie chyba łasuchy lubią najbardziej.

Święta uczciliśmy brownie wegańskim.
Z bananami, ksylitolem, mąką orkiszową i gryczaną.
Genialnie czekoladowe...
Mokre tak, jak być powinno...



Masa ciasta powinna być takiej konsystencji, jak na zdjęciu.
Ciasto jest proste w przygotowaniu.
A jego smak pozostaje w pamięci zdecydowanie na dłużej.
Do świątecznej kawie na tarasie schroniska "Brandysówka", jak znalazł...tutaj znajdziecie to magiczne miejsce, w którym my spędziliśmy Święta Wielkanocne w tym roku.

Składniki:
4 średniej wielkości banany
4 łyżki oleju ryżowego - możecie dać inny, lżejszy, nadający się do ciast
2 tabliczki gorzkiej czekolady
3/4 szklanki ksylitolu
2 łyżeczki kamienia winnego
szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
szklanka mąki gryczanej
szczypta cynamonu
4 łyżki kakao 
2 łyżki inuliny
łyżka octu jabłkowego
łyżka zmielonego siemienia lnianego
łyżka kawy zbożowej rozpuszczalnej



Wykonanie:

  1. Banany zmiksować na gładziutką masę.
  2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, pod koniec dodać do niej olej. Odstawić do przestudzenia.
  3. Do bananów dodać ksylitol, zmiksować - Z, a reszta ciasta wymaga już mieszania łyżką.
  4. Dodać szczyptę cynamonu - M
  5. Kamień winny, który możecie zastąpić proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną po łyżeczce - W
  6. Szklanka mąki orkiszowej - D
  7. Ocet jabłkowy - D
  8. Kakao - O
  9. Szklanka mąki gryczanej - O
  10. Inulina - Z
  11. Siemię lniane połączone z kawą i ciepłą wodą - Z
  12. Czekolada z kąpieli wodnej z olejem - Z
  13. Przełożyć do blaszki. Ja piekłam koło 40 minut w 180 stopniach. Musiałam wyjąć ciasto z pieca, bo piekłam wspólnie z chlebem i pasztetem, i dlatego opadło lekko na środku. Ale nic a nic nie przeszkadzało to w jego zjedzeniu.
  14. Po ostygnięciu zrobiłam polewę - karob i olej kokosowy, posypałam płatkami migdałowymi.

Bez wątpienia będzie to nasze ulubione ciasto.
Wyszło takie, jak miało wyjść.
Rodzina zadowolona, kawa z duetu również świetnie się prezentowała.
Skały nieopodal, słonko na tarasie...oby więcej takich właśnie świąt.

Wszystkiego smacznego nie tylko na Święta Wam życzę blogowicze!














Zerknij też na ...

3 komentarze:

  1. Można zastąpić/ominą inulinę? Czy innych mąk też można użyć?

    OdpowiedzUsuń
  2. Inulinę mimo wszystko polecam!!
    Ale możesz ją pominąć.
    Mąki inne używaj, jak chcesz, mam nadzieję, że wyjdzie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń