Patison, kabaczek, cukinia, dynia...to moje ulubione dyniowate warzywa...delikatne bardzo, właściwie bez wyraźnego smaku, ale w połączeniu z odpowiednimi przyprawami i ziołami można z nich wyczarować pyszności.
Taki właśnie był wczorajszy gulasz...do niego biliśmy placki z mąki z ciecierzycy...bardzo delikatne, pachnące kuminem...oj tak, lubię kumin.
Wyrazisty, pachnący...i nadający "charakterku" plackom...połączenie doskonałe. Naszego kminku nie potrafię przełknąć, może to trauma z dzieciństwa, kiedy zdarzało mi się jeść kiszona kapustę z kminkiem, nie wiem, za to kumin uwielbiam...i kropka.
I papryka...chyba wracam do jej smaku dość często ostatnio...duszoną w postaci gulaszu, czy pasty do chleba...oj tak, zdecydowane i głośne TAK :)
Taki właśnie był wczorajszy gulasz...do niego biliśmy placki z mąki z ciecierzycy...bardzo delikatne, pachnące kuminem...oj tak, lubię kumin.
Wyrazisty, pachnący...i nadający "charakterku" plackom...połączenie doskonałe. Naszego kminku nie potrafię przełknąć, może to trauma z dzieciństwa, kiedy zdarzało mi się jeść kiszona kapustę z kminkiem, nie wiem, za to kumin uwielbiam...i kropka.
I papryka...chyba wracam do jej smaku dość często ostatnio...duszoną w postaci gulaszu, czy pasty do chleba...oj tak, zdecydowane i głośne TAK :)
- Najpierw zrobiłam masę na placki: w misce pomieszałam: szklankę mąki z ciecierzycy (Z), dwie łyżki oliwy (Z), szczyptę nasion chia (Z), szczyptę czarnej gorczycy (M), kuminu (M), czarnego pieprzu (M), szczyptę soli (W), szklankę zimnej wody (W), kilka kropli soku z cytryny (D), dwie łyżki płatków drożdżowych(O), szczypta kurkumy (O). Pomieszałam wszystko i wstawiłam na godzinę do lodówki, w międzyczasie zrobiłam gulasz.
- Na ciepłą patelnię wlałam oliwę z pestek winogron - Z
- Cebulkę czerwoną pokroiłam w paseczki i wrzuciłam na patelnię do lekkiego podduszenia - Z
- Kabaczek, patison, marchew pokrojone dodałam - Z
- Paprykę pokrojoną w kosteczkę również - Z
- Poddusiłam wszystko, dorzuciłam czarnego zmielonego pieprzu szczyptę, czarnej gorczycy i asafetidę - M
- Sosu sojowego i sól -W
- Pokrojone świeże bazylia, oregano i szczypiorek - D
- Odrobina kurkumy - O
- Niepełny kubeczek nieugotowanego ryżu ugotowanego wcześniej, możecie zastąpić kaszą jaglaną - Z
- Połączone mleko sojowe pół szklanki z trzema łyżkami mąki owsianej do zagęszczenia
Placki smażylismy na dobrze rozgrzanej patelni do momentu zarumienienia...i ja osobiście obiecuję, że będą u nas częściej w domu na stole :)
Na górę dałam śmietanę słonecznikową z gorczycą ... posypałam szczypiorkiem i zjedliśmy ze smakiem :)
A Marta najchętniej pomaga w kuchni przy pracy nad powstawaniem fotografii...
Zerknij też na ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz