Pieczarki pokrojone w ćwiartki...taki miałam zamysł...wydobywając z nich jednocześnie cudowną sprężystą miękkość.
Do nich sos z kaszy jaglanej i nerkowców...z płatkami drożdżowymi oczywiście. Czarna gorczyca, por...i zadowolenie domowników dużych i małych, że pyszne...że te ćwiartki pieczarek to był pomysł...i na pewno będę to pielęgnować :)
Wszystko to genialnie uzupełnił makaron spagetti gryczany...ech...rozeszło się w szybkim dość tempie...z makaronem nie zdążyłam już sfotografować ;)
Składniki:
0,5 kg pieczarek
pół pora, zielona jego część
duża garść czarnej gorczycy
sól czarna himalajska
pół filiżanki nerkowców
3/4 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej
szklanka mleka roślinnego
dwie łyżki płatków drożdżowych
olej rzepakowy
kurkuma szczypta
kilka kropli soku z cytryny
pieprz kolorowy
Wykonanie:
Zerknij też na ...
Do nich sos z kaszy jaglanej i nerkowców...z płatkami drożdżowymi oczywiście. Czarna gorczyca, por...i zadowolenie domowników dużych i małych, że pyszne...że te ćwiartki pieczarek to był pomysł...i na pewno będę to pielęgnować :)
Wszystko to genialnie uzupełnił makaron spagetti gryczany...ech...rozeszło się w szybkim dość tempie...z makaronem nie zdążyłam już sfotografować ;)
Składniki:
0,5 kg pieczarek
pół pora, zielona jego część
duża garść czarnej gorczycy
sól czarna himalajska
pół filiżanki nerkowców
3/4 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej
szklanka mleka roślinnego
dwie łyżki płatków drożdżowych
olej rzepakowy
kurkuma szczypta
kilka kropli soku z cytryny
pieprz kolorowy
Wykonanie:
- Na samym początku ugotować kaszę jaglaną z orzechami nerkowca przez 15 min, dolać później mleka roślinnego i pogotować jeszcze 5 minut (Z)
- Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pieczarki (Z) i przyrumienić je troszkę. Najlepiej jest ich chwilę nie mieszać, niech lekko przykleją się do patelni, będą pięknie rumiane dzięki temu.
- Dodać por (M), przysmażyć wszystko jeszcze chwilkę, wrzucić czarną gorczycę, pieprzu odrobinę (M), sól czarną himalajską (W)
- Kilka kropel soku z cytryny (D)
- Szczyptę kurkumy
- Kiedy kasza się ugotuje już, zmielić ją blenderem, dodając płatków drożdżowych (D), zmiksowaną masę wlać na patelnię i zjadać z makaronem :)
To pozycja na mojej liście DO WYPRÓBOWANIA:) Aniu, mam pytanie o czarną sól himalajską - czym różni się od różowej oraz co dają/do czego służą płatki drożdżowe?
OdpowiedzUsuńpłatki drożdżowe nadają "serowy" smak...genialne!!
OdpowiedzUsuńA czarna sól himalajska różni się zdecydowanie zapachem...ma charakterystyczny siarkowodorowy zapach, ale nadaje dzięki temu niebywałego smaku potrawom :)
to ja sobie go chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńWitam. Często brakuje mi opinii osób, które wypróbowały przepis, więc zrobione, zjedzone, nawet za dużo, bo baaaardzo smakowało! Zjedliśmy z ryżem brązowym i zrobiłam dużo sosu śmietanowojaglanego. Nastepnym razem zjemy jako spagetti. Polecam.
OdpowiedzUsuń