czwartek, 2 stycznia 2014

Gulasz pieczarkowy

Pieczarki pokrojone w ćwiartki...taki miałam zamysł...wydobywając z nich jednocześnie cudowną sprężystą miękkość.
Do nich sos z kaszy jaglanej i nerkowców...z płatkami drożdżowymi oczywiście.  Czarna gorczyca, por...i zadowolenie domowników dużych i małych, że pyszne...że te ćwiartki pieczarek to był pomysł...i na pewno będę to pielęgnować :)
Wszystko to genialnie uzupełnił makaron spagetti gryczany...ech...rozeszło się w szybkim dość tempie...z makaronem nie zdążyłam już sfotografować ;)


Składniki:
0,5 kg pieczarek
pół pora, zielona jego część
duża garść czarnej gorczycy
sól czarna himalajska
pół filiżanki nerkowców
3/4 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej
szklanka mleka roślinnego
dwie łyżki płatków drożdżowych
olej rzepakowy
kurkuma szczypta
kilka kropli soku z cytryny
pieprz kolorowy

Wykonanie:

  1. Na samym początku ugotować kaszę jaglaną z orzechami nerkowca przez 15 min, dolać później mleka roślinnego i pogotować jeszcze 5 minut (Z)
  2. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pieczarki (Z) i przyrumienić je troszkę. Najlepiej jest ich chwilę nie mieszać, niech lekko przykleją się do patelni, będą pięknie rumiane dzięki temu.
  3. Dodać por (M), przysmażyć wszystko jeszcze chwilkę, wrzucić czarną gorczycę, pieprzu odrobinę (M), sól czarną himalajską (W)
  4. Kilka kropel soku z cytryny (D)
  5. Szczyptę kurkumy
  6. Kiedy kasza się ugotuje już, zmielić ją blenderem, dodając płatków drożdżowych (D), zmiksowaną masę wlać na patelnię i zjadać z makaronem :)




Zerknij też na ...
Barszcz z Zawijaski... http://jogoholiczka.blogspot.com/2013/12/pierogi-wypenione-po-brzegi-serowa.html

4 komentarze:

  1. To pozycja na mojej liście DO WYPRÓBOWANIA:) Aniu, mam pytanie o czarną sól himalajską - czym różni się od różowej oraz co dają/do czego służą płatki drożdżowe?

    OdpowiedzUsuń
  2. płatki drożdżowe nadają "serowy" smak...genialne!!
    A czarna sól himalajska różni się zdecydowanie zapachem...ma charakterystyczny siarkowodorowy zapach, ale nadaje dzięki temu niebywałego smaku potrawom :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to ja sobie go chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam. Często brakuje mi opinii osób, które wypróbowały przepis, więc zrobione, zjedzone, nawet za dużo, bo baaaardzo smakowało! Zjedliśmy z ryżem brązowym i zrobiłam dużo sosu śmietanowojaglanego. Nastepnym razem zjemy jako spagetti. Polecam.

    OdpowiedzUsuń