Pierogi to moja pasja...lepienie ich stanowi "panaceum" na troski, które zaprzątają czasem moją głowę...
Szykuję wtedy ucztę pierogową...wymyślam farsz...próbuję sobie oczami wyobraźni połączyć smaki i jak się okazuje...całkiem smacznie czasem wychodzi :)
Mąka orkiszowa używana jest już w standardzie...trzeba je tylko dłużej odrobinę pogotować...i można w pierogach schować kaszę jaglaną :)
Tak, tak...nie pomyliłam się...
Kasza jaglana z płatkami drożdżowymi...magicznie serowym smak, do tego cebulka podsmażona na oliwie, sól himalajska...i to zawiniątko ugotować :)
Składniki:
ugotowana kasza jaglana
cebulka
olej rzepakowy do podsmażenia
pieprz
sól himalajska czarna
płatki drożdżowe
kilka kropli soku z cytryny
mąka orkiszowa i ciepła woda
szczypta kurkumy
Wykonanie:
Zerknij też na ...
Szykuję wtedy ucztę pierogową...wymyślam farsz...próbuję sobie oczami wyobraźni połączyć smaki i jak się okazuje...całkiem smacznie czasem wychodzi :)
Mąka orkiszowa używana jest już w standardzie...trzeba je tylko dłużej odrobinę pogotować...i można w pierogach schować kaszę jaglaną :)
Tak, tak...nie pomyliłam się...
Kasza jaglana z płatkami drożdżowymi...magicznie serowym smak, do tego cebulka podsmażona na oliwie, sól himalajska...i to zawiniątko ugotować :)
Składniki:
ugotowana kasza jaglana
cebulka
olej rzepakowy do podsmażenia
pieprz
sól himalajska czarna
płatki drożdżowe
kilka kropli soku z cytryny
mąka orkiszowa i ciepła woda
szczypta kurkumy
Wykonanie:
- Kaszę ugotować do miękkości (Z)
- Dodać podsmażoną cebulkę (Z)
- Szczyptę pieprzu (M)
- Sól (W)
- Kilka kropli soku z cytryny (D)
- Płatki drożdżowe i szczyptę kurkumy (O)
- Połączyć wszystko, posmakować, czy aby na pewno nie brakuje niczego...i nie dać się zwieść przekonaniu, że jeszcze tylko troszkę, troszkę, żeby poczuć smak...:) bo kasza zniknie w mgnieniu oka :)
- Wszystkiego w takich ilościach, w jakich chcecie mieć ilość pierogów na stole :)
- Ciasto na pierogi przygotować kiedy kasza będzie się gotować: Na szklankę mąki orkiszowej pół szklanki ciepłej wody. Koniecznie posolić ciasto :) i dodać odrobinę kurkumy :)
Czyli ruskie po tuningu :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :):):)
OdpowiedzUsuń