poniedziałek, 30 grudnia 2013

Pierogi wypełnione po brzegi "serową" kaszą jaglaną

Pierogi to moja pasja...lepienie ich stanowi "panaceum" na troski, które zaprzątają czasem moją głowę...
Szykuję wtedy ucztę pierogową...wymyślam farsz...próbuję sobie oczami wyobraźni połączyć smaki i jak się okazuje...całkiem smacznie czasem wychodzi :)
Mąka orkiszowa używana jest już w standardzie...trzeba je tylko dłużej odrobinę pogotować...i można w pierogach schować kaszę jaglaną :)
Tak, tak...nie pomyliłam się...

Kasza jaglana z płatkami drożdżowymi...magicznie serowym smak, do tego cebulka podsmażona na oliwie, sól himalajska...i to zawiniątko ugotować :)

Składniki:
ugotowana kasza jaglana
cebulka
olej rzepakowy do podsmażenia
pieprz
sól himalajska czarna
płatki drożdżowe
kilka kropli soku z cytryny
mąka orkiszowa i ciepła woda
szczypta kurkumy

Wykonanie:

  1. Kaszę ugotować do miękkości  (Z)
  2. Dodać podsmażoną cebulkę (Z)
  3. Szczyptę pieprzu (M)
  4. Sól (W)
  5. Kilka kropli soku z cytryny (D)
  6. Płatki drożdżowe i szczyptę kurkumy (O)
  7. Połączyć wszystko, posmakować, czy aby na pewno nie brakuje niczego...i nie dać się zwieść przekonaniu, że jeszcze tylko troszkę, troszkę, żeby poczuć smak...:) bo kasza zniknie w mgnieniu oka :)
  8. Wszystkiego w takich ilościach, w jakich chcecie mieć ilość pierogów na stole :)
  9. Ciasto na pierogi przygotować kiedy kasza będzie się gotować: Na szklankę mąki orkiszowej pół szklanki ciepłej wody. Koniecznie posolić ciasto :) i dodać odrobinę kurkumy :)


Zerknij też na ...
Barszcz z Zawijaski... Pasztet, który oczarował szwagra i tatę

2 komentarze: