Jakiś czas temu kupiłam papier ryżowy z nadzieją, że zrobię z nich warstwę zewnętrzną, jaką znalazłam kiedyś na batonie bakaliowym z Rossmana, ale czasu już upłynęło od wtedy, a papier wciąż leżał w szufladzie z kaszami.
Do wczoraj, kiedy postanowiłam zrobić gołąbki, ale bez kapusty. Prostszą ich wersję.
Nie wiedziałam, jak go ugotować, aby nie był twardy i aby się nie sklejał.
Dziś już wiem, że jego przygotowanie jest banalnie proste, jednak najpierw należy sobie przygotować farsz, jakim chcemy go wypełnić.
Papier należy następnie na kilka chwil umieścić w garnku z wrzącą wodą, obserwować, kiedy zacznie rolować swoje brzegi, wyjąć z garnka, położyć na ściereczce, aby obciekł z nadmiaru wody i nie przykleił się do talerza, nakładać farsz i można podsmażyć na patelni, podawać z sosem...
U nas farsz z komosy ryżowej i czerwonej soczewicy, a sos jaglano-cebulowy z płatkami drożdżowymi.
Składniki na farsz:
3/4 szklanki suchej komosy ryżowej - u mnie kolorowa
3/4 szklanki suchej czerwonej niełuszczonej soczewicy
szczypta pieprzu kolorowego
sól himalajska czarna
natka pietruszki
tymianek w dużej ilości
szczypta kurkumy
5 pieczarek
cebula
Wykonanie:
Zerknij też na ...
Do wczoraj, kiedy postanowiłam zrobić gołąbki, ale bez kapusty. Prostszą ich wersję.
Nie wiedziałam, jak go ugotować, aby nie był twardy i aby się nie sklejał.
Dziś już wiem, że jego przygotowanie jest banalnie proste, jednak najpierw należy sobie przygotować farsz, jakim chcemy go wypełnić.
Papier należy następnie na kilka chwil umieścić w garnku z wrzącą wodą, obserwować, kiedy zacznie rolować swoje brzegi, wyjąć z garnka, położyć na ściereczce, aby obciekł z nadmiaru wody i nie przykleił się do talerza, nakładać farsz i można podsmażyć na patelni, podawać z sosem...
U nas farsz z komosy ryżowej i czerwonej soczewicy, a sos jaglano-cebulowy z płatkami drożdżowymi.
Składniki na farsz:
3/4 szklanki suchej komosy ryżowej - u mnie kolorowa
3/4 szklanki suchej czerwonej niełuszczonej soczewicy
szczypta pieprzu kolorowego
sól himalajska czarna
natka pietruszki
tymianek w dużej ilości
szczypta kurkumy
5 pieczarek
cebula
Wykonanie:
- Ugotować na sypko komosę ryżową i czerwoną niełuszczoną soczewicę.
- W międzyczasie na patelni na oliwie zeszklić tymianek - u mnie spora jego ilość, pieczarki i cebulkę jednocześnie (Z)
- Dodać ugotowaną komosę i soczewicę (Z)
- Opruszyć pieprzem (M)
- Posypać solą himalajską czarną (W)
- Natka pietruszki (D)
- Szczypta kurkumy (O)
- Na wyjmowane na bieżąco płatki papieru ryżowego nakładać farsz, zawijać, jak gołąbki i można podsmażyć na patelni na oliwie, a na nie nałożyć sos.
Składniki na sos:
- Pół kubka kaszy jaglanej ugotować w 2 kubkach wody (Z)
- Pod koniec gotowania wrzucić cebulkę i kilka ząbków małych czosnku (Z)
- Sól himalajska czarna (W)
- Kilka kropli soku z cytryny (D)
- Płatków drożdżowych łyżkę i szczyptę kurkumy (O)
- Zblendować na gładką masę i podawać z gołąbkami...
Nowoczesne sajgonki! Ja faktycznie na koniec bym je podsmażyła - albo może upiekła? w każdym razie chętnie bym spróbowała takiej wersji
OdpowiedzUsuńŚwietnie się sprawdza, jako przekąska na zimno do pracy...:)
OdpowiedzUsuńjej...ale dobre! koniecznie podwędzam ci pomysł:)
OdpowiedzUsuń