niedziela, 30 czerwca 2013

Wegańskie, bezglutenowe kotlety z kaszy jaglanej ze świeżym rozmarynem

 Uwielbiam takie weekendy...cisza, spokój, kuchnia, w której pomysłom nie ma końca...
Miały być placuszki...wyszły mega pyszne kotlety wegańskie, bezglutenowe z sosem pieczarkowym, który w wegańskiej wersji ( nie zabielany smietaną, jak pamiętamy z lat dziecięcycyh)...ma bardzo ciekawy kolor :)

Świeży rozmaryn z ogródka balkonowego...
kasza jaglana...chia, którą można śmiało zastąpić siemieniem lnianym...



  1. Kaszę jablaną 180 g opłukać, podprażyć na suchej patelni aż zacznie ładnie brązowieć - O
  2. Półtorrej kubka wrzątku - O
  3. Kilka kropli oliwy - Z
  4. 2 ząbki czosnku -M

    Zagotowć wszystko około 15 minut. Po tym czasie:

  1. Dodać 3 łyżki sosu sojowego i łyżkę płaską soli - W
  2. Fasolę lima ugotowaną już wcześniej. Fasolę limę można z powodzeniem zastąpić inną, ja dałam taką, bo wcześniej na śniadanie powstał pyszny, wegański smalec z ppieczarkami - W
  3. Kilka gałązek natki pietruszki - D
  4. Zmiksować to blenderem na gładziutką masę
  5. Kurkuma - Z
  6. Łyżka świeżego rozmarynu - D
  7. 3 łyżki nasion chia - Z - można spokojnie zastąpić siemieniem lnianym
  8. Dwie łyżki mąki ryżowej - M

Wszytsko razem rozmieszać na gładko...formując kotlety maczać ręce w zimnej wodzie, kotlety w sezamie...obsmażać na rumiano na patelni...







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz