środa, 19 czerwca 2013

Migdałowo-jaglany jogurt z truskawkami

Stała obecność ośmiolatka w domu "zobowiązuje"...do oferowania "zdrowych deserów", bo sezon na truskawki i inne pyszne owoce w pełni rozpoczęty...a i przy okazji nam dorosłym zostanie resztka pysznego deseru na poobiednie leżakowanie.
Za naszych czasów mama kroiła truskawki, posypywała cukrem i wlewała zsiadłe mleko, które tata przynosił z kopalni w ramach posiłku regeneracyjnego.
Dziś mamy świadomość czym jest "nabiał" w pożywieniu, dlaczego warto go eliminować z codziennej diety, i jak można zastąpić smak maślanego deseru pyszną i zdrową kaszą jaglaną i migdałami.
Gotowanie dla maluchów dale mnóstwo frajdy...ich szczerość w opinii jest bezkonkurencyjna...mając takiego szkraba zaczynam się zastanawiać nad tym, dlaczego dorośli zaśmiecają dzieciaki danonkami, jogurtami...z mnóstwem syropu glukozowo-fruktozowego, żelatyną, gumą guar...jak można w chwilę zrobić pyszne i pożywne danie, które pokonało w bitwie "obiad"...można zatem dziecku zamiast obiadu dać bez poczucia, że rozpieszczamy...że obiad nie jest zjedzony...bo jak już brakło deseru to i obiad został spałaszowany :)

W jeden dzień zrobiłam dwie wersje...jedna z mlekiem migdałowym, drugą z migdałami, bo zapomniałam, że mam zrobić mleko...i w sumie wyszło smacznie w takiej opcji również :)
Zamiast cukru ksylitol i dojrzalszy banan...
Szczypta przyprawy piernikowej...
Kasza jaglana...Migdały zblanszowane, albo samo mleko
  1. Kaszę jaglaną ugotować do miękkości - kubek ugotowanej użyć do koktajlu - Z
  2. Zrobić mleko migdałowe - 200 ml, lub dać z nieodsączonymi kwałkami migdałów - Z
  3. Zmiksować to wspólnie z bananem dojrzałym - Z
  4. W razie, jakby było zbyt gęste dodać wrzątku - O
  5. Trzy łyżeczki ksylitolu - Z, jeśli wolicie bardziej słodkie, można nie żałować :)
  6. Szklanka truskawek - Z - dodać do miksowanej masy
  7. Łyżec zka oleju kokosowego - Z
  8. Na koniec można posypać przyprawą do pierniczków - M




I odsłon takich zdrowych letnich łakoci będzie znacznie więcej :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz