poniedziałek, 24 czerwca 2013

Letnia surówka...słodko-kwaśna z botwinki

Wspomnienia z MOMO...zamiast szpinaku - botwinka, zamiast orzechów - pestki dyni i najważniejsze połączenie sosu sojowego i melasy z drzewa świętojańskiego.
Bo jeśli coś jest zdrowe i do tego pyszne...to ja bardzo chętnie.
Melasę natrafiłam "przypadkowo" szukając słodu daktylowego do owsianki.






Zalety Karobu:
* Produkt naturalny, nie zawiera sztucznych barwników ani konserwantów,
* Nie zawiera cukru i glukozy,
* Jest doskonałym źródłem minerałów takich jak: magnez, żelazo, wapń,  fosfor oraz witamin np. B1 B2, B3, E, a także wartości odżywczych: białko i węglowodany, 

* Posiada właściwości prozdrowotne
   ** poprawia trawienie, można go stosować przy zaburzeniach żołądkowo-jelitowych (refluks  żołądkowo-przełykowy), 
  ** obniża poziom cholesterolu we krwi, nie zawiera „złego” cholesterolu,
  ** może być pomocny w leczeniu astmy i problemów wywołanych przez alergie,
  ** nie zawiera kofeiny i jest polecany dla pacjentów z wysokim ciśnieniem krwi,
  ** wspomaga leczenie kaszlu, grypy,
  ** dzięki zawartości żelaza wspiera walkę z anemią  (niedokrwistością),
  ** jest bogaty w wapń i fosfor
  ** wspomaga odporność organizmu


I tak sobie myślę, że z powodu tych wszystkich właściwości zostanie u mnie w kuchni na dłużej...
A posłużył mi dziś właśnie do sporządzenia sosu do botwinki surowej...

  1. Liście botwinki opłukać porządnie, osuszyć i pokroić włącznie z czerwonymi gałązkami w paseczki.
  2. Polać sokiem z połówki cytryny
  3. Wlać sos sojowy z melasą karbową
  4. Skosztować, jeśli zbyt mało wyraźne, dodać odrobię melasy. Dobrze jest, jak smak surówki jest wyraźnie słodki, kwaśny i lekko słony z sosu sojowego.
  5. Opruszyć pestkami dyni, można je podprażyć, mnie już niestety nie starczyło czasu.
  6. Można posypać sezamem, u nas zagościła chia.
  7. I polać olejem z lnianki, albo innym zimnotłoczonym.



 A na koniec dnia od mojej uczennicy dostałam dwa pęczki pięknej botwinki...zatem czas uruchomić wyobraźnię i znów coś z nich wyczarować...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz