Kiedy pogoda za oknem nie nastraja, i znów poszukuje się czegoś ciepłego i rozgrzewającego dobry jest zapiekany pasztet.
Kasza jęczmienna z suszonymi grzybami, biała soczewica i rozmaryn...to chyba dobre połączenie. Pasztet właściwie robi się sam...
- Białą soczewicę namoczyć, najlepiej na noc, następnego dnia dobrze wypłukać i ugotować. Po ugotowaniu znów solidnie wypłukać.
- Kaszę jęczmienną przelać wodą i ugotować wraz z garścią suszonych grzybów. Ja zwykle jeszcze kaszę po 15 minutach wstawiam pod ciepły kocyk na kuchenną kanapę.
- Zmieliłam wszystko w maszynce do mielenia - Z
- Na patelni przysmażyłam cebulkę pokrojoną z garam masalą - M
- Dodałam zawartość patelni do zmielonej kaszy i soczewicy i opruszyłam solą - W
- Dodałam pokrojony rozmaryn świeży - D
- Szczyptę kurkumy, kozieradki - O
- I szczyptę siemienia lnianego lub szałwii hiszpańskiej - Z
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz