piątek, 24 maja 2013

Zupa botwinkowa z kaszą jęczmienną i białą soczewicą

Zupy...trochę zapomniane przeze mnie ostatnio...ale widząc botwinę w warzywniaku nie sposób się jej oprzeć...kipi zdrowiem, witaminami i delikatnym smakiem, który nawet nie wystraszył ośmiolatka :)

  1. Białą soczewicę namoczyłam, odlałam wodę, ugotowałam w świeżej, po ugotowaniu wypłukałam na sitku.
  2. Wstawiłam wrzątek - O
  3. Dodałam obrane i pokrojone w kostkę mniejszą ziemniaczki i marchewkę, w kostkę większą pietruchę i seler po to, aby po ugotowaniu je wyjąć, zblendować i naturalnie zagęścić zupę - Z
  4. Dodałam kilka plasterków imbiru, majeranek, szczyptę asafetidy, tymianku - M
  5. Sól, sos sojowy - W
  6. Botwinka pokrojona drobno, małą ilość octu jabłkowego -D
  7. Kaszę jęczmienną przed wrzuceniem do zupki wypłukałam na sitku - O
  8. Szczypta kurkumy, kozieradki - O
  9. Ugotowana soczewica biała dorzucona na koniec gotowania - Z

I to początek ery zup...zwłaszcza latem :)

1 komentarz: