niedziela, 12 kwietnia 2015

Soczewica i zielone chilli...pasztet z zapachem Indii

Uwielbiam pieczone pasztety i wciąż nie przestaję używać hinduskich saków w kuchni.
Ten pasztet jest na tę chwilę moim faworytem...genialna konsystencja...i naprawdę cudowny smak.
Lekko słodki z soczewicy i smażonej cebulki...ale po drugim kęsie wyłania się smak kuminu, gorczycy i czarnuszki...i myślę, że uczestnicy warsztatów w Bytomiu w sobotę, podzielą mój zachwyt...Małgosia prosiła nawet o dokładkę, ale zabrakło :(
Doskonałym połączeniem strączków jest kasza jaglana...nawet dziś na śniadanie pasztet wygrał z owsianką...no cóż :)

Składniki:
zielona lub brązowa soczewica sucha  1 szklanka
kasza jaglana sucha - 1 szklanka
dwie cebule
zielone chilli świeże
2 ząbki czosnku
łyżeczka płaska czarnuszki
łyżka cuminu
łyżka czarnej gorczycy
2 łyżki płatków owsianych zmielonych
2 łyżki siemienia lnianego zmielonego
szczypta tymianku
sól czarna himalajska
pieprz kolorowy
olej ryżowy
szczypta kurmumy
kilka kropel soku z cytrymy

Wykonanie:

  1.  Wrzącą wodę w ilości 1,5 szklanki wlej do garnka, wrzuć szklankę soczewicy - Z, dodaj szczyptę pieprzu - M i sól czarną - W, ugotuj.
  2. Wrzącą wodę w ilości 2 szklanki wlej do garnka, najlepiej wypłukaną kaszę jaglaną w ilości 1 szklanki - Z, dodaj szczyptę pieprzu - M, sól czarną - W, ugotuj przez około 15 minut, zostaw do częściowego ostudzenia, niech kasza spokojnie najdzie sobie wodą.
  3. Na patelni rozgrzej olej ryżowy - Z, dodaj cumin i czarną gorczycę, następie pokrojone zielone chilli , niech zacznie się wydobywać aromat przypraw, następne cebule pokrojone w pióra - przesmaż chwile, następnie dodaj czosnek i podsmaż jeszcze odrobinę dłużej.
  4. Zawartość patelni dodaj do ugotowanej soczewicy, przemieszaj i zostaw na jakąś chwilkę, żeby soczewica przeszła zapachem przypraw.
  5. W międzyczasie zmiel płatki owsiane i len.
  6. Kaszę połącz z soczewicą, wymieszaj, a następnie zmiel w maszynce, lub zblenduj. Jeśli brakuje pieprzu - dodaj, tak samo z solą.
  7. Skrop masę sokiem z cytryny - D
  8. Posyp tymiankiem i kurkumą - O
  9. Dodaj zmielony len- Z i płatki owsiane - M, a na sam koniec wymieszaj z czarnuszką.
  10. Piecz w piekarniku przez około 60 min w 180 stopniach, bez termoobiegu.
  11. Pokrój po całkowitym wystygnięciu.
I kosztuj do woli...i zamień go z owsianką na śniadanie :)










Zerknij też na ...


2 komentarze: