Przyszła wiosna, smak kwaśny króluje i nie daje mi spokoju. To szpinak w lazanii, to kapuśniak.
Ania podsunęła pomysł z pieprzem syczuańskim do batatów. Ja go powąchałam, poczułam,ze do kapuśniaku będzie jak znalazł...jego kwaskowaty aromat skomponował się idealnie z kiszoną kapustą i przecierem pomidorowym :)
Kupiłam też w ogrodniczym maggie w doniczce, pachnie obłędnie :)
Jarek zrobił zakupy, a ja zapragnęłam jeszcze zrobić taki kapuśniak, jak dawniej moja mama, z ziemniaczkami ze smażoną cebulką.
Zakasałam rękawy i zabrałam się do pracy :)
Składniki:
pół kg kiszonej kapusty
mała młoda kapusta
pól kg ziemniaków
4 cebulki
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
owoc jałowca
liście laurowe
sól czarna
pieprz syczuański
kurkuma
przecier pomidorowy
tymianek
świeże kawałki rozmaryny i maggie
pora kawałek
olej rzepakowy
Wykonanie:
Zerknij też na ...
Ania podsunęła pomysł z pieprzem syczuańskim do batatów. Ja go powąchałam, poczułam,ze do kapuśniaku będzie jak znalazł...jego kwaskowaty aromat skomponował się idealnie z kiszoną kapustą i przecierem pomidorowym :)
Kupiłam też w ogrodniczym maggie w doniczce, pachnie obłędnie :)
Jarek zrobił zakupy, a ja zapragnęłam jeszcze zrobić taki kapuśniak, jak dawniej moja mama, z ziemniaczkami ze smażoną cebulką.
Zakasałam rękawy i zabrałam się do pracy :)
Składniki:
pół kg kiszonej kapusty
mała młoda kapusta
pól kg ziemniaków
4 cebulki
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
owoc jałowca
liście laurowe
sól czarna
pieprz syczuański
kurkuma
przecier pomidorowy
tymianek
świeże kawałki rozmaryny i maggie
pora kawałek
olej rzepakowy
Wykonanie:
- Kiszoną kapustę pokrój w mniejsze paseczki.
- Młodą kapustkę drobno poszatkuj.
- Wlej do garnka około 1 l wody - W, wrzuć kapustę wraz świeżym rozmarynem i maggi - D oraz owoc jałowca, liście laurowe - O Podgotować wszystko koło 20 min, aż kapusta zmięknie.
- Warzywa - marchew, pietruszka, seler pokrojone w kostkę - Z
- Por - M
- Podgotować wszystko razem.
- Na koniec doprawić pieprzem syczuańskim - M
- Szczyptą soli czarnej - W
- Przecier pomidorowy - D
- Kurkuma - O
- Odrobina tymianku - O
- Okraszyć olejem rzepakowym.
A w międzyczasie uparować pokrojone drobno i obrane ziemniaczki.
Na patelni podsmażyć cebulkę w oleju ryżowym. Połączyć z ziemniaczkami, pieprzem i solą.
Podawać z zupą...
Uwaga!!
Uzależnia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz