Uwielbiam pieczone pasztety i wciąż nie przestaję używać hinduskich saków w kuchni.
Ten pasztet jest na tę chwilę moim faworytem...genialna konsystencja...i naprawdę cudowny smak.
Lekko słodki z soczewicy i smażonej cebulki...ale po drugim kęsie wyłania się smak kuminu, gorczycy i czarnuszki...i myślę, że uczestnicy warsztatów w Bytomiu w sobotę, podzielą mój zachwyt...Małgosia prosiła nawet o dokładkę, ale zabrakło :(
Doskonałym połączeniem strączków jest kasza jaglana...nawet dziś na śniadanie pasztet wygrał z owsianką...no cóż :)
Składniki:
zielona lub brązowa soczewica sucha 1 szklanka
kasza jaglana sucha - 1 szklanka
dwie cebule
zielone chilli świeże
2 ząbki czosnku
łyżeczka płaska czarnuszki
łyżka cuminu
łyżka czarnej gorczycy
2 łyżki płatków owsianych zmielonych
2 łyżki siemienia lnianego zmielonego
szczypta tymianku
sól czarna himalajska
pieprz kolorowy
olej ryżowy
szczypta kurmumy
kilka kropel soku z cytrymy
Wykonanie:
Zerknij też na ...
Ten pasztet jest na tę chwilę moim faworytem...genialna konsystencja...i naprawdę cudowny smak.
Lekko słodki z soczewicy i smażonej cebulki...ale po drugim kęsie wyłania się smak kuminu, gorczycy i czarnuszki...i myślę, że uczestnicy warsztatów w Bytomiu w sobotę, podzielą mój zachwyt...Małgosia prosiła nawet o dokładkę, ale zabrakło :(
Doskonałym połączeniem strączków jest kasza jaglana...nawet dziś na śniadanie pasztet wygrał z owsianką...no cóż :)
Składniki:
zielona lub brązowa soczewica sucha 1 szklanka
kasza jaglana sucha - 1 szklanka
dwie cebule
zielone chilli świeże
2 ząbki czosnku
łyżeczka płaska czarnuszki
łyżka cuminu
łyżka czarnej gorczycy
2 łyżki płatków owsianych zmielonych
2 łyżki siemienia lnianego zmielonego
szczypta tymianku
sól czarna himalajska
pieprz kolorowy
olej ryżowy
szczypta kurmumy
kilka kropel soku z cytrymy
Wykonanie:
- Wrzącą wodę w ilości 1,5 szklanki wlej do garnka, wrzuć szklankę soczewicy - Z, dodaj szczyptę pieprzu - M i sól czarną - W, ugotuj.
- Wrzącą wodę w ilości 2 szklanki wlej do garnka, najlepiej wypłukaną kaszę jaglaną w ilości 1 szklanki - Z, dodaj szczyptę pieprzu - M, sól czarną - W, ugotuj przez około 15 minut, zostaw do częściowego ostudzenia, niech kasza spokojnie najdzie sobie wodą.
- Na patelni rozgrzej olej ryżowy - Z, dodaj cumin i czarną gorczycę, następie pokrojone zielone chilli , niech zacznie się wydobywać aromat przypraw, następne cebule pokrojone w pióra - przesmaż chwile, następnie dodaj czosnek i podsmaż jeszcze odrobinę dłużej.
- Zawartość patelni dodaj do ugotowanej soczewicy, przemieszaj i zostaw na jakąś chwilkę, żeby soczewica przeszła zapachem przypraw.
- W międzyczasie zmiel płatki owsiane i len.
- Kaszę połącz z soczewicą, wymieszaj, a następnie zmiel w maszynce, lub zblenduj. Jeśli brakuje pieprzu - dodaj, tak samo z solą.
- Skrop masę sokiem z cytryny - D
- Posyp tymiankiem i kurkumą - O
- Dodaj zmielony len- Z i płatki owsiane - M, a na sam koniec wymieszaj z czarnuszką.
- Piecz w piekarniku przez około 60 min w 180 stopniach, bez termoobiegu.
- Pokrój po całkowitym wystygnięciu.
I kosztuj do woli...i zamień go z owsianką na śniadanie :)
Uwielbiam pasztety wege , a ten widzi mi się szczególnie dobrze
OdpowiedzUsuń:) cieszę się
OdpowiedzUsuń