środa, 4 grudnia 2013

Ciasteczka gryczano-jaglane

Kaszę jaglaną wystarczy potraktować młynkiem do mielenia...mąka gotowa.
Tak samo z kaszą gryczaną, wiórkami kokosowymi...

Odrobina oleju, szczypta cynamonu i wzorki, jakie zrobimy z karobu...
siemię lniane też można zmielić...cukier brązowy również...
i wyjdą przepyszne ciasteczka...
zaparzyć herbatę też należy...i resztę jej wypić z ciepłym jeszcze ciastkiem...o tak, tak warto zrobić :)

Składniki:
Dwie szklanki mąki jaglanej
Szklanka mąki gryczanej
Pół szklanki zmielonych wiórków kokosowych
łyżka zmielonego siemienia lnianego
łyżeczka sody oczyszczonej
Łyżka octu jabłkowego
3/4 szklanki cukry zmielonego w młynku
pół kubeczka herbaty
8 łyżek oleju rzepakowego


Wykonanie:

  1. Mąkę gryczaną wsypać do miski (O)
  2. Mąkę jaglaną połączyć z wiórkami kokosowymi (Z)
  3. Łyżką siemienia lnianego (Z)
  4. Cukrem zmielonym na cukier puder (Z)
  5. Szczyptą cynamonu (M)
  6. Sodą oczyszczoną (W) i tu dobrze wszystkie suche składniki wymieszać
  7. Dodać ocet jabłkowy (D)
  8. Szczyptę kurkumy (O) i dobrze wszystko wymieszać, dodając herbatę (O) i olej (Z)
  9. Włożyć ciasto do lodówki na jakieś pół godziny.
  10. Po tym czasie wyjąć, wymieszać jeszcze z łyżką karobu, zagnieść nieskładnie, aby widać było wzorki na górze. 
  11. Zapiec w temp. 160 stopni koło 15 minut...

Zerknij też na ...

3 komentarze: