Najlepszymi recezentami moich kulinarnych poczynań są członkowie rodziny.
Najbliższy wczoraj wieczorem krojąc mój wypiek chlebowy z mąki orkiszowej i gryczanej, zestawiajac to ze smakiem chlebków jaglano-ryżowych miał dylemat co zabrać ze sobą do pracy...to coś to musi oznaczać :)
A chlebki...będą kolejne modyfikacje napewno...i właściwie swoisty freestyle w ich tworzeniu...może nie tylko ja zabiorę się za ich tworzenie...może wspólnie coś wymyślimy, bo jak widac w domu nie tylko ja mam świetne pomysły kulinarne, tylko po prostu więcej czasu :)
Kasza jaglana i ryż idą do przepłukania.
Najbliższy wczoraj wieczorem krojąc mój wypiek chlebowy z mąki orkiszowej i gryczanej, zestawiajac to ze smakiem chlebków jaglano-ryżowych miał dylemat co zabrać ze sobą do pracy...to coś to musi oznaczać :)
A chlebki...będą kolejne modyfikacje napewno...i właściwie swoisty freestyle w ich tworzeniu...może nie tylko ja zabiorę się za ich tworzenie...może wspólnie coś wymyślimy, bo jak widac w domu nie tylko ja mam świetne pomysły kulinarne, tylko po prostu więcej czasu :)
Kasza jaglana i ryż idą do przepłukania.
- Kaszę ugotować do miękkości w ciut większej ilości wody - Z - dwie szklanki suchej
- Ryż jaśminowy pełnoziarnisty pomieszałam z czerwonym i ugotowałam - Z - dwie szkalnki suchego
- Połączyć to wszystko z siemieniem lnianym jeszcze na ciepło i zmiksowac na fajną gładką masę :) - Z
- Ja wczoraj jeszcze podlałam kaszę podczas gotowania ciut mlekiem ryżowym, bo mi zostało z robienia ciasta :) - Z
- 2 łyżki oliwy - Z
- dodałam nasion konopii - Z, blendując wszystko wciąż
- Marchewka starta na drobnych oczkach - Z
- Pieprz odrobina - M
- Sól - W
- Natka pietruszki - D
- Kukruma - O
Dobrze zmiksować, wyłożyć na blaszkę, uklepując rękoma maczanymi w misce z zimną wodą, pokroic jeszcze nie upieczone w dowollnej wielkości kwadraty...z takiej ilości wyszło masy na blaszkę dużą do piekarnika :)
Smacznego...
Podałam z chutneyem...marchewkowym z wiórkami kokosowymi.
- Szklanka wiórków kokosowych - Z
- Szklanka wiórków z marchewki - Z
- Szczypta pieprzu - M
- Woda aby przykryła wiórki z marchewką - W
- Szczypta soli - W
Ugotować to wszystko około 10 minut...następnie dodać:
- Kilka kropli soku z cytryny - D
- Szczypta kurkumy - O
- Odrobina oleju kokosowego - Z
- Czarna gorczyca, garam masala - M
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz