niedziela, 10 czerwca 2012

Biały ser wegański z resztek...

Praca nad mlekiem zbożowym wre...na tapecie coraz częściej mleko migdałowo-kokosowe o obłędnym zapachu, fantastycznym smaku i jak się okazuje nawet to, co byłoby odpadem po produkcji tego specyfiku - fantastycznie smakuje.
Wyglądem i konsystencją przypominało właśnie biały ser, zatem postanowiłam spróbować nadać mu właśnie takiego wydźwięku, łącząc z odrobiną soli morskiej i szczypiorkiem...wyszło wegaśmienicie :)
Posypałam czarną gorczycą...
Polecam...

11 komentarzy:

  1. serek taki to wg mnie lepszy jest niż te mleczne
    p.s a to mleko migdałowo-kokosowe jak się robi?

    OdpowiedzUsuń
  2. A w maszynie do robienia mleka zbożowego, z migdałów i wiórków, ale myślę, że spokojnie wyjdzie i w garnku i z cedzeniem przez gazę. Migdały namoczyć, obrać ze skórek, zmiksować wraz z wiórkami w ciepłej wodzie, wstawić do gotowania, odcedzić i gotowe. Ja zakupiłam maszynę i jest boska! 30 minut i mleko gotowe :) Wczoraj kosztowałam też z daktylami, miodzio!!

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuje *
    A jaką masz maszynę?

    OdpowiedzUsuń
  4. tzn wiem że taka specjalna , chodzi mi o markę , może link gdzie się kupuje

    OdpowiedzUsuń
  5. http://www.rtv-audio-agd.pl/index.php?do_search=true
    I polecam z całego serca...dopiero się rozkręcam w tych mlekach, ale wychodzą genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję*
    pod jaka nazwą ta maszynę znajdę , bo otworzyła się strona główna i tysiące produktów:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam wczoraj twarożek wegański. :) Z mleka sojowego własnej roboty, według procedury robienia "zwykłego" twarogu. Wyszło genialnie! :)
    Migdałowe też robiłam, ale jakoś nie umiałam temu nadać serkowości.

    o tu opis: http://przepis-na-usmiech.blogspot.com/2012/06/twarozek-weganski.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Oczywiście, serek sojowy swoją drogą, ale ten migdałowy, jak dla mnie bardzo delikatny...:)

    OdpowiedzUsuń