czwartek, 18 sierpnia 2011

Kawa, kawusia, kawuniunia, w której zakochał się świat...

Chata na Zagroniu....magiczna chwila, cudowni ludzie...i wspomnienie kawy, której zapach roznosił się po całej chatce...a niekiedy nawet dobiegał na podwórko i przyciągał do kuchni pracowite pszczółki, które szykowały kubeczki i czekały z utęsknieniem na jej smak...

Składniki:
kawa mielona, mleczko sojowe, korzeń imbiru

Przyprawy:
kurkuma, lukrecja, goździki, cynamon, anyż

Wykonanie:
Do garnka:
O - wrzątek, kawa mielona, szczypta kurkumy
Z - szczypta lukrecji
M - imbir, goździki, cynamon, anyż

Pogotować kilka minut na małym ogniu.
Zdejmowałam kawę z pieca kaflowego na drzewo, przelewałam do pięknych, starych imbryczków i wynosiłam na trawę...





6 komentarzy:

  1. Och, Aniu, czuję aż ten zapach i smak, i trawę łaskoczącą stopy - choć nigdy tam nie byłam, nie poczułam. Ładnie napisane i tak się tej kawy chce!..

    OdpowiedzUsuń
  2. szkoda ,że wirtualnie nie można posmakować tej kawy

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam tę kawę, piję codziennie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kto nie kocha kawy?! Tu bardzo ważny będzie sam ekspres do kawy. Zajrzyjcie sobie na https://www.cafesilesia.pl/Ranking-ekspresow-do-kawy-blog-pol-1552395528.html po takie produykty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam kawę i nie wyobrażam sobie jej picia bez odpowiedniej filiżanki. Eleganckie filiżanki do kawy https://duka.com/pl/kawa-i-herbata/filizanki to chyba najlepszy sposób na podanie tego napoju. Doskonale podkreślają smak kawy oraz każdą chwilę podczas jej degustowania. Warto pamiętać, że dana kawa np. moje ulubione espresso, będzie wymagać nie co innej filiżanki lub szklanki. Zazwyczaj różnią się one wielkością.

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń