Chata na Zagroniu....magiczna chwila, cudowni ludzie...i wspomnienie kawy, której zapach roznosił się po całej chatce...a niekiedy nawet dobiegał na podwórko i przyciągał do kuchni pracowite pszczółki, które szykowały kubeczki i czekały z utęsknieniem na jej smak...
Składniki:
kawa mielona, mleczko sojowe, korzeń imbiru
Przyprawy:
kurkuma, lukrecja, goździki, cynamon, anyż
Wykonanie:
Do garnka:
O - wrzątek, kawa mielona, szczypta kurkumy
Z - szczypta lukrecji
M - imbir, goździki, cynamon, anyż
Pogotować kilka minut na małym ogniu.
Zdejmowałam kawę z pieca kaflowego na drzewo, przelewałam do pięknych, starych imbryczków i wynosiłam na trawę...
Och, Aniu, czuję aż ten zapach i smak, i trawę łaskoczącą stopy - choć nigdy tam nie byłam, nie poczułam. Ładnie napisane i tak się tej kawy chce!..
OdpowiedzUsuńszkoda ,że wirtualnie nie można posmakować tej kawy
OdpowiedzUsuńUwielbiam tę kawę, piję codziennie.
OdpowiedzUsuńKto nie kocha kawy?! Tu bardzo ważny będzie sam ekspres do kawy. Zajrzyjcie sobie na https://www.cafesilesia.pl/Ranking-ekspresow-do-kawy-blog-pol-1552395528.html po takie produykty
OdpowiedzUsuńUwielbiam kawę i nie wyobrażam sobie jej picia bez odpowiedniej filiżanki. Eleganckie filiżanki do kawy https://duka.com/pl/kawa-i-herbata/filizanki to chyba najlepszy sposób na podanie tego napoju. Doskonale podkreślają smak kawy oraz każdą chwilę podczas jej degustowania. Warto pamiętać, że dana kawa np. moje ulubione espresso, będzie wymagać nie co innej filiżanki lub szklanki. Zazwyczaj różnią się one wielkością.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń