środa, 24 sierpnia 2011

Pizza nietypowo

Agatka rzuciła temat pizzy, że chętnie by zjadła...a ze mną, jak ze złotą rybką, spełniam kulinarne marzenia :)
Pizza wyszła wg pięciu przemian...pyszna :)


CIASTO
Składniki:
drożdże, odrobina ciepłego mleka, mąka pszenna pełnoziarnista, woda, olej kokosowy

Przyprawy:
sól, cukier, majeranek, bazylia

Wykonanie:
D - mąka pszenna pełnoziarnista, przesiana przez sitko
O - kurkuma
Z - drożdże rozpuszczone w ciepłym mleku z odrobiną cukru - ta mieszanka niech postoi na chwilkę do wyrośnięcia, olej kokosowy
M -bazylia, majeranek
W - woda, sól

Wyrobić ciasto i zostawić na chwilkę do wyrośnięcia.

FARSZ
Składniki:
biała soczewica, por, pieczarki, pomidory, kawałki kalafiora, ser paneer, ser turek,olej kokosowy, sos sojowo-grzybowy

Przyprawy:
majeranek, bazylia, pieprz cayenne

Wykonanie:
Na patelnię:
Z - olej kokosowy
M - por pokrojony - przechodzi do przemiany Ziemi
Z - pieczarki pokrojone w paseczki
M- majeranek, bazylia, pieprz cayenne
W - sos sojowo-grzybowy, biała soczewica
D - kilka kropel soku z cytryny
O - szczypta kurkumy

Ciasto, kiedy podrośnie wykładamy na blaszkę posypaną odrobiną mąki...
W - ciasto
D - świeże oregano pokrojone, pomidory pokrojone w plasterki
O - zawartość patelni
Z - kawałki kalafiora, ser paneer, ser turek
Pizzę zapiec w piecu około 20 min w temp 200 stopni...

A ser paneer robi się tak:
Zagotować litr mleka w woreczku, wlać do gotującego się mleka sok z połówki cytryny, poczekać aż się zetnie, odcedzić na gazie i gotowe :)

A w ramach sosu, zrobiłam tak:
D - kilka pomidorów "bycze serce" - zblendowałam ze skórkami
O - kurkuma
Z - olej arachidowy
M - bazylia i majeranek





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz