poniedziałek, 26 października 2015

"Shrekowe", szpinakowe pyszności

Robienie tego ciasta wymagało uważności, podejmowania decyzji na najbliższe piieczenia :)
Głównie pod kątem ilości świeżego, zblendowanego szpinaku, jak również w tym, jakie mleko kokosowe jest najlepsze do zrobienia bitej śmietany z mleka kokosowego.
I już wiem, że żadne puszki mleka made in ROSSMANN, których do tej pory używałam, tylko zwykłe w kartonie, zielone, bez żadnych dodatków.
Za brak dodatków do tej pory szanowałam mleko Rossmanna, ale jak się okazało, już drugi raz natrafiłam na mleko, które nie oddzieliło części płynnej od białej, a z wierzchu była warstwa oleju kokosowego, której rozbicie wymagało siły męskiej...no i nie ubiło się.
Chciałam zrobić śmietanę z dwóch puszek, końcowo dodałam drugą część bitej śmietany z mleka w kartonie.
Cenowo za 1 litro płacę 18 zł, tyle ile puszka mleka Rossmman, więc nie będę już na przyszłość kombinować i zastanawiać się, czy natrafię na fajne, czy  niefajne mleko trafię.

I powiem szczerze, że bita śmietana z mleka kokosowego skradła nasze podniebienia...jest prosta w wykonaniu i przepyszna :) Na cieście sprawdza się doskonale.
Już mam  chęć za tydzień upiec coś innego :D

Składniki:
1,5 szklanki maki orkiszowej razowej przesianej przez sitko
1,5 szklanki wiórków kokosowych niesiarkowanych
szczypta kurkumy i cynamonu i soli
2,5 gad świeżego szpinaku
pół szklanki ksylitolu 
3 łyżeczki kamienia winnego albo proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
3,4 szklanki mleka roślinnego
2 łyżeczki octu jabłkowego

Wykonanie:

  1. Mąkę orkiszową przesiać przez sito - D
  2. Dodać szczyptę kurkumy
  3. Dodać wiórki kokosowe - Z i ksylitol- Z
  4. Szczyptę cynamonu - M
  5. Kamień winny lub proszek do pieczenia - W
  6. Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą.
  7. W blenderze wymieszać szpinak suchy - D, szczyptę kurkumy - O, olej - Z, szczyptę cynamonu - M i soli - W oraz octu -D - u mnie był jabłkowy.
  8. Wlać zawartość do miski z suchymi produktami, wymieszać wszystko dokładnie.
  9. Wlać do blachy wyłożonej papierem :)
  10. Piec w 180 stopniach 25-30 minut, sprawdzać wykałaczką, czy się nie klei ciasto :)
  11. Wystudzić.
Wykonanie bitej śmietany:
Mleko wlać do miski, ubić albo blenderem, albo robotem kuchennym z ksylitolem zmielonym na puder :)
Nałożyć na ciasto i wstawić do lodówki, smacznego.
Bita śmietana rozkochuje w sobie wszystkich :)













Zerknij też na ...


4 komentarze:

  1. świetne ciasto , a jakie mleko kupić , bo nie wiem , jakiś link mozna prosić?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja ostatnio się zakochałam w ryżowo-kokosowym :) Ale również możesz sama migdałowe zrobić, albo kokosowe, najtaniej wychodzą :) http://marchewkowepole.pl/pl/p/Mleko-ryzowo-kokosowe-Bio-1litr-Natumi/308 ja mam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja ostatnio się zakochałam w ryżowo-kokosowym :) Ale również możesz sama migdałowe zrobić, albo kokosowe, najtaniej wychodzą :) http://marchewkowepole.pl/pl/p/Mleko-ryzowo-kokosowe-Bio-1litr-Natumi/308 ja mam takie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dziekuję za linka , ciekawe czy dostane to na mojej prowincji czy muszę internetowo zakupić, ciasto planuję zrobić jak tylko zakupie mleko

    OdpowiedzUsuń