Robienie tego ciasta wymagało uważności, podejmowania decyzji na najbliższe piieczenia :)
Głównie pod kątem ilości świeżego, zblendowanego szpinaku, jak również w tym, jakie mleko kokosowe jest najlepsze do zrobienia bitej śmietany z mleka kokosowego.
I już wiem, że żadne puszki mleka made in ROSSMANN, których do tej pory używałam, tylko zwykłe w kartonie, zielone, bez żadnych dodatków.
Za brak dodatków do tej pory szanowałam mleko Rossmanna, ale jak się okazało, już drugi raz natrafiłam na mleko, które nie oddzieliło części płynnej od białej, a z wierzchu była warstwa oleju kokosowego, której rozbicie wymagało siły męskiej...no i nie ubiło się.
Chciałam zrobić śmietanę z dwóch puszek, końcowo dodałam drugą część bitej śmietany z mleka w kartonie.
Cenowo za 1 litro płacę 18 zł, tyle ile puszka mleka Rossmman, więc nie będę już na przyszłość kombinować i zastanawiać się, czy natrafię na fajne, czy niefajne mleko trafię.
I powiem szczerze, że bita śmietana z mleka kokosowego skradła nasze podniebienia...jest prosta w wykonaniu i przepyszna :) Na cieście sprawdza się doskonale.
Już mam chęć za tydzień upiec coś innego :D
Składniki:
1,5 szklanki maki orkiszowej razowej przesianej przez sitko
1,5 szklanki wiórków kokosowych niesiarkowanych
szczypta kurkumy i cynamonu i soli
2,5 gad świeżego szpinaku
pół szklanki ksylitolu
3 łyżeczki kamienia winnego albo proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
3,4 szklanki mleka roślinnego
2 łyżeczki octu jabłkowego
Wykonanie:
Zerknij też na ...
Głównie pod kątem ilości świeżego, zblendowanego szpinaku, jak również w tym, jakie mleko kokosowe jest najlepsze do zrobienia bitej śmietany z mleka kokosowego.
I już wiem, że żadne puszki mleka made in ROSSMANN, których do tej pory używałam, tylko zwykłe w kartonie, zielone, bez żadnych dodatków.
Za brak dodatków do tej pory szanowałam mleko Rossmanna, ale jak się okazało, już drugi raz natrafiłam na mleko, które nie oddzieliło części płynnej od białej, a z wierzchu była warstwa oleju kokosowego, której rozbicie wymagało siły męskiej...no i nie ubiło się.
Chciałam zrobić śmietanę z dwóch puszek, końcowo dodałam drugą część bitej śmietany z mleka w kartonie.
Cenowo za 1 litro płacę 18 zł, tyle ile puszka mleka Rossmman, więc nie będę już na przyszłość kombinować i zastanawiać się, czy natrafię na fajne, czy niefajne mleko trafię.
I powiem szczerze, że bita śmietana z mleka kokosowego skradła nasze podniebienia...jest prosta w wykonaniu i przepyszna :) Na cieście sprawdza się doskonale.
Już mam chęć za tydzień upiec coś innego :D
Składniki:
1,5 szklanki maki orkiszowej razowej przesianej przez sitko
1,5 szklanki wiórków kokosowych niesiarkowanych
szczypta kurkumy i cynamonu i soli
2,5 gad świeżego szpinaku
pół szklanki ksylitolu
3 łyżeczki kamienia winnego albo proszku do pieczenia
1/3 szklanki oleju
3,4 szklanki mleka roślinnego
2 łyżeczki octu jabłkowego
Wykonanie:
- Mąkę orkiszową przesiać przez sito - D
- Dodać szczyptę kurkumy
- Dodać wiórki kokosowe - Z i ksylitol- Z
- Szczyptę cynamonu - M
- Kamień winny lub proszek do pieczenia - W
- Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą.
- W blenderze wymieszać szpinak suchy - D, szczyptę kurkumy - O, olej - Z, szczyptę cynamonu - M i soli - W oraz octu -D - u mnie był jabłkowy.
- Wlać zawartość do miski z suchymi produktami, wymieszać wszystko dokładnie.
- Wlać do blachy wyłożonej papierem :)
- Piec w 180 stopniach 25-30 minut, sprawdzać wykałaczką, czy się nie klei ciasto :)
- Wystudzić.
Wykonanie bitej śmietany:
Mleko wlać do miski, ubić albo blenderem, albo robotem kuchennym z ksylitolem zmielonym na puder :)
Nałożyć na ciasto i wstawić do lodówki, smacznego.
Bita śmietana rozkochuje w sobie wszystkich :)
świetne ciasto , a jakie mleko kupić , bo nie wiem , jakiś link mozna prosić?
OdpowiedzUsuńJa ostatnio się zakochałam w ryżowo-kokosowym :) Ale również możesz sama migdałowe zrobić, albo kokosowe, najtaniej wychodzą :) http://marchewkowepole.pl/pl/p/Mleko-ryzowo-kokosowe-Bio-1litr-Natumi/308 ja mam takie :)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio się zakochałam w ryżowo-kokosowym :) Ale również możesz sama migdałowe zrobić, albo kokosowe, najtaniej wychodzą :) http://marchewkowepole.pl/pl/p/Mleko-ryzowo-kokosowe-Bio-1litr-Natumi/308 ja mam takie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuję za linka , ciekawe czy dostane to na mojej prowincji czy muszę internetowo zakupić, ciasto planuję zrobić jak tylko zakupie mleko
OdpowiedzUsuń