Lubię jarmuż.
Jarmuż to odmiana kapusty. Jest bogaty w beta-karoten, witaminy: K, C, z grupy B i E. Zawiera sulforafan (ma działanie antybakteryjne i niszczy bakterie powodujące wrzody żołądka) i chlorofil, który hamuje przemiany zdrowych komórek w nowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza, wapnia, fosforu i magnezu.
Tylko trzeba się go uczyć przyrządzać i pamiętać o usuwaniu przerośniętych gałęzi. Wykorzystywać zwłaszcza górne części. A z dolnych bardzo pieczołowicie pousuwać fragmenty twardszych łodyg.
Smakuje wyśmienicie. Ma jeszcze więcej kapuścianego aromatu w sobie, niż kapusta.
Zatem warto go poszukać na straganach na lokalnych targowiskach. Warto też pouśmiechać się szeroko do tych, którzy na swoich ogródkach mają go pod dostatkiem - tak, jak ja :)
Składniki:
jarmuż
trzy spore ząbki czosnku
czerwona cebula
sól czarna himalajska lub różowa
pieprz
pestki dyni
olej ryżowy
garść białego ryżu
Wykonanie:
Zerknij też na ...
Jarmuż to odmiana kapusty. Jest bogaty w beta-karoten, witaminy: K, C, z grupy B i E. Zawiera sulforafan (ma działanie antybakteryjne i niszczy bakterie powodujące wrzody żołądka) i chlorofil, który hamuje przemiany zdrowych komórek w nowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza, wapnia, fosforu i magnezu.
Tylko trzeba się go uczyć przyrządzać i pamiętać o usuwaniu przerośniętych gałęzi. Wykorzystywać zwłaszcza górne części. A z dolnych bardzo pieczołowicie pousuwać fragmenty twardszych łodyg.
Smakuje wyśmienicie. Ma jeszcze więcej kapuścianego aromatu w sobie, niż kapusta.
Zatem warto go poszukać na straganach na lokalnych targowiskach. Warto też pouśmiechać się szeroko do tych, którzy na swoich ogródkach mają go pod dostatkiem - tak, jak ja :)
Składniki:
jarmuż
trzy spore ząbki czosnku
czerwona cebula
sól czarna himalajska lub różowa
pieprz
pestki dyni
olej ryżowy
garść białego ryżu
Wykonanie:
- Rozgrzać patelnię, wrzucić pestki dyni - Z
- Olej ryżowy w ilości minimalnej - Z. Jarmuż zazwyczaj puszcza sok.
- Pokrojoną w plastry czerwoną cebulkę i czosnek w kawałeczki - M
- Szczyptę soli - W
- Jarmuż - D
- Szczypta kurkumy - O
- Mak - Z
- Pieprz - M
- Dusić do miękkości, jeśli będzie potrzeba dolać odrobinę zimnej wody.
Zerknij też na ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz