poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Jarmuż z prażonymi pestkami dyni, czosnkiem i białym makiem

Lubię jarmuż.
Jarmuż to odmiana kapusty. Jest bogaty w beta-karoten, witaminy: K, C, z grupy B i E. Zawiera sulforafan (ma działanie antybakteryjne i niszczy bakterie powodujące wrzody żołądka) i chlorofil, który hamuje przemiany zdrowych komórek w nowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza, wapnia, fosforu i magnezu.

Tylko trzeba się go uczyć przyrządzać i pamiętać o usuwaniu przerośniętych gałęzi. Wykorzystywać zwłaszcza górne części. A z dolnych bardzo pieczołowicie pousuwać fragmenty twardszych łodyg.

Smakuje wyśmienicie. Ma jeszcze więcej kapuścianego aromatu w sobie, niż kapusta.

Zatem warto go poszukać na straganach na lokalnych targowiskach. Warto też pouśmiechać się szeroko do tych, którzy na swoich ogródkach mają go pod dostatkiem - tak, jak ja :)

Składniki:
jarmuż
trzy spore ząbki czosnku
czerwona cebula
sól czarna himalajska lub różowa
pieprz
pestki dyni
olej ryżowy
garść białego ryżu

Wykonanie:

  1. Rozgrzać patelnię, wrzucić pestki dyni - Z
  2. Olej ryżowy w ilości minimalnej - Z. Jarmuż zazwyczaj puszcza sok.
  3. Pokrojoną w plastry czerwoną cebulkę i czosnek w kawałeczki - M
  4. Szczyptę soli - W
  5. Jarmuż - D
  6. Szczypta kurkumy - O
  7. Mak - Z
  8. Pieprz - M
  9. Dusić do miękkości, jeśli będzie potrzeba dolać odrobinę zimnej wody.
Smakować, zajadać...u nas z parowanymi ziemniaczkami, bobem i fasolą szparagową :)

















Zerknij też na ...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz