Jesień idzie pełną parą.
I tak to jest, że z jednej strony radzę pacjentom na jesień jeść więcej potraw, zrobionych na sposób yang...czyli z ostrzejszymi i bardziej aromatycznymi przyprawami...i zapiekane w piekarniku.
To bowiem najdoskonalszy sposób, aby więcej energii i ciepła wprowadzić do organizmu.
Zatem zapiekajmy kasze z warzywami...polecam dynię z curry!
Składniki:
pół dyni, u nas była zielona
kubek kaszy jęczmiennej pęczak
cebula
pomidor i świeża bazylia na wierzch
asafetdyda
pieprz
sól, sos sojowy
kurkuma
curry
olej ryżowy
kilka kropel soku z cytryny
A na sos beszamelowy potrzebujemy:
3 łyżeczki czubate mąki cieciorkowej
łyżeczki 2 płatków drożdżowych
szczypta soli i pieprzy
wody 3/4 kubka
Wykonanie:
- Kaszę jęczmienną ugotować w dwóch kubkach wody przez około 45 min. Kiedy się zagotuje dodać sól. Zostawić na kolejne 15, żeby doszła o siebie :) W międzyczasie przygotujcie dynię
- Na patelni na oleju ryżowym poddusić dyni - Z. Po około 10 minutach podsmażania dodać cebulkę- M pokrojoną w piórka, opruszyć pieprzem, asafetydą i curry - M, dodać sól, sos sojowy - W. Poddusić wszystko jeszcze jakieś 10 minut.
- Dodać kilka kropel soku z cytryny - D
- Kurkumy szczyptę - O
- Kaszę po odczekaniu 15 minut, zmiksować blenderem w nieładzie, zostawiając gdzieniegdzie pełne, niezmielone ziarna pęczaku.
- W brytfance osmarowanej oliwą i mąką delikatnie, ułożyć kaszę.
- Na nią dynię.
- W kubku zmieszać montewką wodę, płatki drożdżowe mąkę z cieciorki i z pieprzem i solą. Polać nim dynię i wstawić do piekarnika na górę i dół na 20 minut.
- Po tym czasie wyjąć, ułożyć plasterki pomidora i wstawić na kolejne 20 minut.
- Podawać z przecierem pomidorowym lub ajwarem.
Jak zawsze pod koniec zimy tęsknię za letnimi lekkimi posiłkami, tak już teraz tęskni mi się za typowo zimowymi ciepłymi potrawami. Ta super! zapisuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń