czwartek, 7 sierpnia 2014

Zapach lata...miętolada i razowe kluski na parze z jagodami

Miętolada...w naszych głowach pojawiła się podczas wakacji w Chorwacji.
 Zaparzona mięta...najlepiej świeża, z imbirem, miodem i dopełniona zimną wodą...z liśćmi joagulanu...bo to zioło długowieczności przecież.


  1. Wodę do zaparzenia mięty pogotujcie przez około 10 minut z kilkoma cienkimi płatkami imbiru.
  2. Zalać liście mięty, opcjonalnie miętę w postaci herbaty.
  3. Dodać kilka liści joagulanu, jeśli nim dysponujecie w balkonowych ogródkach.
  4. Po ostudzeniu zaparzonych liści, dodać miód według uznania smakowego.
  5. Uzupełnić zimniejszą wodą, jeśli jest taka potrzeba.
  6. Koniecznie dodać sok z cytryny...też według upodobań smakowych.




Zapachy i smaki lata warto również podtrzymać zajadaniem się jagodami...

U nas na stole zagościły razowe kluski na parze.


Składniki:
25 dag drożdży
2,5  szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej drobnej
ponad dwie szklani ciepłej wody
łyżka ksylitolu
łyżka inuliny

Wykonanie:
  1. Połączyć drożdże z ksylitolem - dokładnie rozdrobnić widelcem lub łyżką drożdże, aby uzyskać jednolitą, rzadszą konsystencję. Dodać 1/4 szklanki ciepłej wody oraz łyżkę mąki orkiszowej i zostawić do wyrośnięcia na około 15 minut w cieplejsze miejsce.
  2. Po tym czasie dodać resztę mąki, ciepłej wody, inulinę.
  3. Zagnieść sprężyste ciasto, jeśli będzie wciąż za bardzo sprężyste, a bardziej twarde, nie bójcie się dodawać więcej wody.
  4. Odstawić na kolejne 15 minut w ciepłe miejsce.
  5. Po tym czasie formować kluski, odstawić je jeszcze raz uformowane do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  6. Gotować na parze około 15 minut.
Sos jagodowy:

Szklanka jagód
1,3 szklanki kaszy jaglanej
dwie szklanki mleka roślinnego, u nas kokosowe
ksylitol

Wykonanie:

  1. Kaszę przepłukać wrzątkiem i ugotować - około 15 minut. Po tym czasie dodać mleko, ksylitol. Zmiksować na gładką masę.
  2. Kiedy ostygnie odrobinę, dodać jagód i porządnie zmiksować.
  3. Troszkę jagód zostawicie do udekorowania klusek.
  4. Polecam spożywać w bardziej roboczych ciuchach...zwłaszcza, kiedy konumpcja odbywa się iście po hinduski, czyli palcami. 
  5. Smacznego!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz