Miętolada...w naszych głowach pojawiła się podczas wakacji w Chorwacji.
Zaparzona mięta...najlepiej świeża, z imbirem, miodem i dopełniona zimną wodą...z liśćmi joagulanu...bo to zioło długowieczności przecież.
Zaparzona mięta...najlepiej świeża, z imbirem, miodem i dopełniona zimną wodą...z liśćmi joagulanu...bo to zioło długowieczności przecież.
- Wodę do zaparzenia mięty pogotujcie przez około 10 minut z kilkoma cienkimi płatkami imbiru.
- Zalać liście mięty, opcjonalnie miętę w postaci herbaty.
- Dodać kilka liści joagulanu, jeśli nim dysponujecie w balkonowych ogródkach.
- Po ostudzeniu zaparzonych liści, dodać miód według uznania smakowego.
- Uzupełnić zimniejszą wodą, jeśli jest taka potrzeba.
- Koniecznie dodać sok z cytryny...też według upodobań smakowych.
Zapachy i smaki lata warto również podtrzymać zajadaniem się jagodami...
U nas na stole zagościły razowe kluski na parze.
Składniki:
25 dag drożdży
2,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej drobnej
ponad dwie szklani ciepłej wody
łyżka ksylitolu
łyżka inuliny
Wykonanie:
- Połączyć drożdże z ksylitolem - dokładnie rozdrobnić widelcem lub łyżką drożdże, aby uzyskać jednolitą, rzadszą konsystencję. Dodać 1/4 szklanki ciepłej wody oraz łyżkę mąki orkiszowej i zostawić do wyrośnięcia na około 15 minut w cieplejsze miejsce.
- Po tym czasie dodać resztę mąki, ciepłej wody, inulinę.
- Zagnieść sprężyste ciasto, jeśli będzie wciąż za bardzo sprężyste, a bardziej twarde, nie bójcie się dodawać więcej wody.
- Odstawić na kolejne 15 minut w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie formować kluski, odstawić je jeszcze raz uformowane do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Gotować na parze około 15 minut.
Sos jagodowy:
Szklanka jagód
1,3 szklanki kaszy jaglanej
dwie szklanki mleka roślinnego, u nas kokosowe
ksylitol
Wykonanie:
- Kaszę przepłukać wrzątkiem i ugotować - około 15 minut. Po tym czasie dodać mleko, ksylitol. Zmiksować na gładką masę.
- Kiedy ostygnie odrobinę, dodać jagód i porządnie zmiksować.
- Troszkę jagód zostawicie do udekorowania klusek.
- Polecam spożywać w bardziej roboczych ciuchach...zwłaszcza, kiedy konumpcja odbywa się iście po hinduski, czyli palcami.
- Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz