Sezon na grzyby trwa.
Jeśli nie mamy okazji ich zbierać, warto rozejrzeć się po warzywniaczkach, może tam mają piękne i przepyszne maślaczki, lub inne grzyby prosto z lasu, jeszcze ze źdźbłami trawy na kapeluszach.
A gdy jeszcze w zakamarkach naszej kuchni znajdują się ususzone grzyby, to możemy z nich wyczarować przepyszny sos.
My mamy to szczęście, że suszone grzyby mamy regularnie od moich rodziców, którzy zbierają je samodzielnie na Mazurach, suszą, a przy okazji spotkań, obdarowują nim córki :)
Składniki:
miseczka suszonych grzybów
miseczka maślaków
cebula pokrojona w pióra
gałązka świeżego rozmarynu
3 ząbki czosnku
dwie łyżki mąki gryczanej
łyżka siemienia lnianego
olej ryżowy
łyżka sosu sojowego
sól
natka pietruszki
kurkuma
pieprz
Wykonanie:
Zerknij też na ...
Jeśli nie mamy okazji ich zbierać, warto rozejrzeć się po warzywniaczkach, może tam mają piękne i przepyszne maślaczki, lub inne grzyby prosto z lasu, jeszcze ze źdźbłami trawy na kapeluszach.
A gdy jeszcze w zakamarkach naszej kuchni znajdują się ususzone grzyby, to możemy z nich wyczarować przepyszny sos.
My mamy to szczęście, że suszone grzyby mamy regularnie od moich rodziców, którzy zbierają je samodzielnie na Mazurach, suszą, a przy okazji spotkań, obdarowują nim córki :)
Składniki:
miseczka suszonych grzybów
miseczka maślaków
cebula pokrojona w pióra
gałązka świeżego rozmarynu
3 ząbki czosnku
dwie łyżki mąki gryczanej
łyżka siemienia lnianego
olej ryżowy
łyżka sosu sojowego
sól
natka pietruszki
kurkuma
pieprz
Wykonanie:
- Grzyby suszone wrzucić do rondelka, zalać wrzątkiem tak, aby było wody dwa razy tyle, co grzybów - O
- Dorzucić świeży rozmaryn - O
- Pogotować to wszystko około 15 minut. Poczujecie zapewne pyszny aromat rozmarynu i grzybów....pychotka :) Po tym czasie zdjąć z rozmarynu listki, gałązki wyrzucić i poczekać aż skończy się robić to, co na patelni :)
- Na patelni rozgrzać olej - Z
- Wrzucić pokrojoną cebulkę, zeszklić - M
- Dodać umyte i pokrojone maślaki - Z
- Czosnek i pieprz- M
- Sos sojowy szczypta soli - W
- Natka pietruszki - D
- Kurkuma, zawartość rondelka - O
- Dwie łyżki mąki gryczanej rozmieszać z 3-4 szklanki wody i wlać do zagęszczenia sosu - O
- Siemię lniane - Z
Podawać z kotletami...ziemniakami, kaszą, grillowanymi warzywami....z czym dusza zapragnie :)
Zerknij też na ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz