poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Rozmarynowy sos z suszonych grzybów i maślaków

Sezon na grzyby trwa.
Jeśli nie mamy okazji ich zbierać, warto rozejrzeć się po warzywniaczkach, może tam mają piękne i przepyszne maślaczki, lub inne grzyby prosto z lasu, jeszcze ze źdźbłami trawy na kapeluszach.
A gdy jeszcze w zakamarkach naszej kuchni znajdują się ususzone grzyby, to możemy z nich wyczarować przepyszny sos.

My mamy to szczęście, że suszone grzyby mamy regularnie od moich rodziców, którzy zbierają je samodzielnie na Mazurach, suszą, a przy okazji spotkań, obdarowują nim córki :)

Składniki:
miseczka suszonych grzybów
miseczka maślaków
cebula pokrojona w pióra
gałązka świeżego rozmarynu
3 ząbki czosnku
dwie łyżki mąki gryczanej
łyżka siemienia lnianego
olej ryżowy
łyżka sosu sojowego
sól
natka pietruszki
kurkuma
pieprz

Wykonanie:

  1. Grzyby suszone wrzucić do rondelka, zalać wrzątkiem tak, aby było wody dwa razy tyle, co grzybów - O
  2. Dorzucić świeży rozmaryn - O
  3. Pogotować to wszystko około 15 minut. Poczujecie zapewne pyszny aromat rozmarynu i grzybów....pychotka :) Po tym czasie zdjąć z rozmarynu listki, gałązki wyrzucić i poczekać aż skończy się robić to, co na patelni :)
  4. Na patelni rozgrzać olej - Z
  5. Wrzucić pokrojoną cebulkę, zeszklić - M
  6. Dodać umyte i  pokrojone maślaki - Z
  7. Czosnek i pieprz- M
  8. Sos sojowy szczypta soli - W
  9. Natka pietruszki - D
  10. Kurkuma, zawartość rondelka - O
  11. Dwie łyżki mąki gryczanej rozmieszać z 3-4 szklanki wody i wlać do zagęszczenia sosu - O
  12. Siemię lniane - Z
Podawać z kotletami...ziemniakami, kaszą, grillowanymi warzywami....z czym dusza zapragnie :)









Zerknij też na ...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz